IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

McLaren посвети кола на първата си победа във Формула 1

Версията 720S Spa 68 излиза в 3 бройки, като 2 вече са продадеии

McLaren посвети кола на първата си победа във Формула 1

Преди 50 години току-що създаденият отбор Bruce McLaren Motor Racing печели първата си победа в световния шампионат на Формула 1, като триумфира за Голямата награда на Белгия на пистата „Спа-Франкоршан”. В чест на това събитие белгийският дилър на марката поръча на подразделението McLaren Special Operations (MSO) три специални суперколи от модела 720S. Два от тях вече са продадени, очаква се до дни и третата да бъде купена.

01-3

Машините са получили името 720S Spa 68, като са боядисани в същия цвят Papaya Orange, в който е и болидът McLaren M7A, пилотиран от създателя на отбора Брус Макларън. Освен това на калниците и на подглавниците на седалките е нанесена схема на белгийската писта.

01-2

Върху карбоновите прагове има надпис „1st McLaren F1 victory Belgian Grand Prix – 9th June 1968. Driver: Bruce McLaren”. Специалната версия е получила разработени за нея джанти и оранжев салон, като всяка от колите има специална табелка с нейния индивидуален номер.

01-5

От компанията не съобщават за технически промени, което означава, че тези автомобили да оборудвани със стандартния туин-турбо V8 мотор с обем 4,0 литра, развиващ 720 к.с. и 770 Нм въртящ момент. Скоростната кутия е 7-степенна роботизирана SSG, като ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 2,9 секунди, а максималната скорост е 341 км/ч.

01-4

Самото състезание, на което е посветена суперколата, е едно от най-драматичните в историята на Формула 1. Брус Макларън стартира от 6-а позиция, но има огромен късмет, след като всички преди него отпадат. Спечелилият квалификацията Крис Еймон с Ferrari повежда след старта, но напуска състезанието заради спукан радиатор. Начело излиза Джо Съртийс с Honda, който малко след това чупи окачване и също отпада.

Лидерската позиция поема съотборникът на Макларън – Дени Хълм, но и той получава повреда и спира. Начело излиза Джеки Стюарт с Matra, на който му свършва бензина в последната обиколка. Същото се случва и с Педро Родригес с BRM, който се вижда като победител, но колата му спира на метри преди финала.

01-6

Макларън пресича линията, като смята, че е втори и едва в бокса разбира, че е спечелил. Това е неговата четвърта и последна победа във Формула 1 като пилот, но именно тя слага начало на забележителното представяне на отбора McLaren, който в следващите години 8 пъти печели титлата при конструкторите и 12 пъти при пилотите.

Снимки: McLaren

0 от 500