fallback

ADAC тест на летни гуми 2010

Този път тестващите са предпочели двата размера 185/65 R15 H и 225/45 R17.

Всяка година малко преди да настъпи пролетта германският автомобилен клуб ADAC публикува тест на летни гуми. Изводът на тестващите отново потвърждава, че който избира най-евтините възможни варианти на гуми от Далечния изток, увеличава значително риска от инцидент. На такива гуми например спирачният път на мокро е със 70% по-дълъг от този при висококачествените продукти.За размер 185/65 R15 H, който пасва на повечето по-стари автомобили от ниския среден и компактния клас, а също и за новите модели малки автомобили, пет модели са получили най - високата оценка „особено препоръчителни“:Pirelli Cinturato P6 Nokian H Continental PremiumContact 2 Dunlop SP Sport Fastresponse Uniroyal RainExpert Прави впечатление, че наред с трите „премиум“ марки в топ 5 присъстват и продукти на сравнително по-евтините Uniroyal и Nokian. Ето подробната таблица с 19-те тествани модели като най-добрите са най-отгоре. Освен модела на гумата, скоростния индекс и цената в евро в Германия, вертикалните колони дават още оценките за поведението на гумата на сухо (trocken), мокро (nass), оценка за шум (Geraeusch), разход на гориво (Kraftstoffverbrauch) и износване (Verschleiss). Скалата на оценките е 0,5 (възможно най-добре) – 5,5 (стойте далече).Ето и втората таблица с по-големия размер:
Тагове: adac
fallback
  • #46
    Анонимен ( преди 14 години )
    Че ти до слик ли си ги карал?
  • #45
    Бакшишо ( преди 14 години )
    С "Барум Брилянтис" навъртях 150 000 км.Да!И аз не вярвах-без балони и изкривявания.И изкараха като подарък на съседа оше едно лято.На дъжд е малко несигурна,на за тези пари-толкова!
  • #44
    Ценител ( преди 14 години )
    В тестовете за гуми гледам само графата с показателите за мокро!Засега Дънлоп са най-добри по тази дисциплина.
  • #43
    Ценител ( преди 14 години )
    Няма значение името на измислената държава, а производителят на продукта!
  • #42
    Юли ( преди 14 години )
    Карам за първа година с Uniroyal Rain Expert с размер 175/65/ 14. Гумите са по 85 лева и ги взех по съвет на сервиза.Колата се държи превъзходно на сухо и на дъжд, като няма разлика в поведението й.Много добра гума, като съотношение цена качество.
  • #41
    Гост ( преди 14 години )
    Dunlop и Fulda са собстеност на Googyear.Официален вносител е фирма Примекс.Моя зимем Dunlop е произведен в Германия.Най-добре питай вносителя.
  • #40
    Yakimov ( преди 14 години )
    Не трябва да се забравя също,че производителите на гуми в световен мащаб не са един или двама,но определено 6-са световните марки,които са еквивалент на високо качество и постоянство през годините и така до днес. Това са марките:"Дънлоп","Мишлен","Континентал","Гудиър","Бриджистоун" и "Пирели"! Конкуренцията в производството на гуми, през последните 10 години е толкова голяма ,че именно гореспоменатите колоси признават с респект изключителния напредък на още две марки:"Нокиан" и "Ханкук!
  • #39
    Лошия ( преди 14 години )
    за мен лятната гума е Michelin Pilot Primacy 225/55/16
  • #38
    до дрогираното зайче ( преди 14 години )
    Стана ми интересно твойта кола колко струва, с какви гуми я караш и колко навърташ?
  • #37
    Dodo 155 ( преди 14 години )
    Доста спорите, но обърнахте ли внимание, че в тестовете влизат критерии, които не спасяват живота - шум, цена и износоустойчивост на гумата?Дреме ми, че била шумна (2Db повече), износвала се по-бързо (разликата е няколко % не е десетки хиляди км) или това, че нямало да ми падне разходът с 0,05/100.За мен е важно да спира и да държи колата на пътя.Зимата карам с Мишлен Пилот Алпин 3 и съм много доволен. Лятото съм с Конти СпортКонтакт 3. Ако човек търси нискобюджетна гума - Нокиан или Ханкоок.
fallback
Последни