IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ще подобряват рекорда за скорост на парен автомобил

През юни на полигона на ВВС на САЩ в пустинята Мохаве, британски конструктори ще се опитат да поставят нов световен рекорд за скорост на ....парен автомобил.

Ще подобряват рекорда за скорост на парен автомобил
Те ще се опитат да подобрят рекорд поставен преди близо 100 години с автомобил Stanley Steamer, който е постигнал малко над 204 км/час, съобщава британския вестник The Daily Mail.

Новият автомобил създаден специално за подобряване на рекорда е със стоманено шаси и каросерия изградена от алуминиеви и карбонови панели. Колата има 12 парни котли нагряващи водата с природен газ. В тях може да се изпаряват повече от 140 литра вода.
От котлите парата под силно налягане със скорост два пъти по-висока от тази на звука, навлиза в турбина, като за минута от котлите се изпаряват около 50 литра вода. Според конструкторите, този автомобил ще може да достигне максимална скорост от около 320 км/час.
Това не е първи опит за подобряване на рекорда за скорост на парен автомобил. През 1985 г. автомобил създаден от Боб Барбър (Bob Barber) постигна почти 232 км/час, но рекордът не беше признат, защото автомобилът се запали още при първото излизане на пистата.
Според Международната федерация за автомобилен спорт  (FIA), за да бъде признат рекорда, колата трябва да мине по права писта два пъти - в едната и в другата посока. След това се пресмята средната максимална скорост и тя се зачита при определяне на рекорда. 
0 от 500