IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Стратегически съюз между Fiat и Chrysler

Италианската група Fiat и американската група Chrysler започват преговори за формиране на стратегически алианс.

Стратегически съюз между Fiat и Chrysler
Коментарите са, че ще се преговаря за достъп на Chrysler до технически разработки на Fiat, като съвременни платформи за малки и средни модели с предно предаване, както и двигатели и трансмисии за тях. Информацията е от Automotive News Europe. Това би дало възможност Chrysler да осъществи доста бързо обновяване на моделния си ред и да пусне конкурентоспособни автомобили на европейските пазари. 


След като излезе от групата Daimler, Chrysler остана без партньорство в Европа. GM и Ford имат доста успешни европейски отдели. При GM това са Opel, Chevrolet и Saab, а при Ford – европейските модели на марката плюс Mazda и Volvo. 

В Chrysler вече са правили опити да създават съвместни модели със стратегически партньори. Имаше споразумение с Nissan за създаване на американска версия на Tiida за пазара в Северна Америка. Китайската фирма Chery подготви на базата на своя модел A1 нов модел, който ще се продава като Dodge. Кризата обаче обърка тези проекти и поне засега споменатите автомобили не са се появили на американския пазар. 

Известни са и преговорите на Cerberus (собствениците на Chrysler) с Renault-Nissan за продажба на части от американската група и за някакъв вид сътрудничество, но те завършиха (поне на този етап) също с неуспех. 

Според най-нови информации от днес, стратегическият съюз между Chrysler и Fiat е подписан, като италианската група ще притежава 35% от американската.
0 от 500
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    kiko ( преди 15 години )
    Обединение на давещите се.Каква ли върховна бричка ще се пръкне...!!!Сещам се за зашеметяващия дизайн на фиат палио... какво ли ни очаква?!