IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

XFR стана най-бързият Jaguar

Jaguar XFR разви 363 км/ч. върху равните площи на Bonneville Salt Flats в щата Юта и се превърна в най-бързия Jaguar на всички времена.

XFR стана най-бързият Jaguar
Местността в щата Юта Бонвил Салт Флатс представлява огромна територия с изключително равна настилка, където от край време се тестват високоскоростни автомобили и се поставят редица рекорди.


Jaguar XFR задвижван от новия AJ-V8 Gen III двигател е постигнал скорост от 225.675 мили в час (около 363 км/ч), побеждавайки предишния рекорд на Jaguar от далечната 1992 година, когато XJ220 развил 349.4 км/ч. Автомобилът е бил управляван от Пол Джентилоци (Paul Gentilozzi), собственик на Rocketsports Racing, отборът донесъл 5 победи на компанията в сериите Trans Aм между 2001 и 2006 година.

Рекордът е постигнат с почти базов Jaguar XFR, въпреки че специалистите от Rocketsports са нанесли промени по колата, за да може да се осъществи опитът в Юта. Мощността е била повишена до 600 к.с. чрез лека доработка на електронното управление на агрегата и компресора. Промени са направени и в системата за входящия въздух и отработените газове. За постигането на по-добра аеродинамика е прибавен голям спойлер отзад, нова предна маска и предпазна, гладка кора под целия автомобил. Учудващо, скоростната кутия не е подлагана на никаква доработка.

Вижте официалният видеоматериал разпространен от компанията. 



"През кариерата си съм се състезавал на писти по целия свят. Покрай работата ми съм имал привилегията да карам и притежавам едни от най-вълнуващите автомобили, но пилотирането никога не е било така вълнуващо, както зад волана на този Jaguar", споделя за експеримента собственикът на Rocketsports.
0 от 500