IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Няма купувачи за Saab

От General Motors не могат да намерят нито един потенциален купувач за Saab.

Няма купувачи за Saab
Макар формално американската група да не е обявила шведската марка за продажба, вече е „направил изследване” за възможни купувачи на някои свои активи, включително на марката Saab, пише изданието Automotive News. 

Както коментира изданието, това не е първата марка от групата GM за която не може да се намери купувач. Засега се провалят усилията на General Motors да намери нов собственик и на Hummer. Търсенето на моделите на тази марка намаля над два пъти в САЩ и тя се превърна в губеща. 


През 1989 г. GM придоби 50% от акциите на Saab, а десет години по-късно закупи напълно шведската марка. 

Интересно е, че най-успешна за Saab в САЩ e била далечната 1986 година, когато от Швеция са внесени над 48 хиляди автомобила. За сравнение през миналата 2008 г. в САЩ са били продадени едва 21 368 автомобила с марката Saab. 

За да се спаси от банкрут, GM обяви, че ще проучи възможността за продажба освен на Hummer също и на Saab, Saturn и Pontiac. 

От своя страна шведското правителство обеща помощ за Saab и Volvo в размер на повече от 3 милиарда долара във вид на кредитни гаранции. Засега все още се обсъждат подробностите по отпускането на тези кредити.  
0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Demayo ( преди 15 години )
    След Порше, СААБ е най-добрата фирма произвеждаща автомобили! Вярно е че през последните години явно нещата не са били така розови, както им се е искало на шефовете на компанията но това не пречи на реномето на марката! ОТ Джи ем трябва да осъзнаят, че немогат да влачат надолу всичките си марки! В този смисъл да пуснат новият 9-5 на пазара и да се махат! На света един Опел му стига, по-добре останалите марки в концерна да не се свързват с гниещите събратя.Що се отнася до купувач, той ще се намери, дано да не е на всяка цена. Аз лично имам СААБ и затова съм пристрастен, но само който не е пробвал такава кола само той незнае какво съкровище може да загуби светът ако марката изчезне! Затова съм оптимист! Винаги ще има СААБ!
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    s ( преди 15 години )
    IMA NE6TO VERNO V TVA
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    & ( преди 15 години )
    Ами,да така излиза,че най успешната година на СААБ на американския пазар е била през 1986 г. т.е. преди ...GM да ги купи през 1989 г.Браво на GM в типичен техен *** стил на управление,успяха да смачкат още една велика марка и сега да не могат да я продадат.Не,че никой не иска да купи СААБ,заради самият СААБ,ами чисто и просто въпрос на сметки.Който ги вземе ще трябва да плаща дълговете на фирмата.Гадно,нали?Т.е. дълговете натрупани от некадърното управление на фирмата от американците!И не само това,ами и на всичкото отгоре,трябва да плати определена цена за да ги купи от тях!Е това,ако не е върховна наглост ;)Е,затова не могат да си намерят балъци,които да ги купят.Жалко за марките под шапката им!Те не са виновни,че такива некадърни грандомани ги управляват!Дано да оцелеят,ако ще и китайци и индийци да ги купят,но само да не са американски.Пък най добре ще е ако разпродадат,всичките си марки,а GM фалира и изчезне,като фирма за да не дразни повече автомобилният свят с тъпите си изпълнения.Те в САЩ и без друго са завладени от японски автомобили,а пък и само Форд им е достатъчен.GM от самото си основаване преди 100 години са един парадокс.Фирма,която само лакомо поглъща фирми след фирми,а не произвежда нищо собствено.Да не говорим за GMC - това са Chevrolet и по малко от останалите американски фирми,които GM държи.Но,ако до март месец спасителните милиарди,които им отпусна правителството не подействат в официалните съобщения се казва,че няма да им пречка GM да обяви банкрут.Аз лично,не виждам как такъв гигант,ще успее за два месеца да се поправи поне мъничко,след като е потрошил много повече милиарди,много години поред и нищо не го е оправило,а е стигнал до дъното.А,всъщност може и правителството на САЩ да иска да се отърве от губещите компании,които влачи на гърба си!Защо иначе,толкова месеци не им отпускаше исканите пари и накрая след голямо молене,им отпусна близо двойно по малко и то за такъв кратък срок,буквално от няма и къде!