fallback

Започват дебатите в Европа за вредните емисии от новите коли

Италия свали възраженията си за поетапно въвеждане на по-строги норми за опазване на околното среда в ЕС.

Европейското законодателство цели да въведе много по-ниски норми за вредни емисии на новите автомобили от 2012 до 2015 г. Досега се предлагаха пределни норми за емисии на СО2 до 130 грама на километър и това предложение се подкрепя от Франция, Германия и Великобритания, а Италия имаше възражения. Сега на 24 ноември въпросът отново ще бъде обсъждан от представители на Европейската Комисия, Европейския парламент и страните членки на ЕС, съобщава изданието Automotive News Europe. На тези разговори трябва да се определят и глобите за производителите, чиито автомобили не отговарят на приетите норми. Засега се предлагат глоби от пет евро за един грам превишаващ екологичните норми, 10 евро за втория грам, 15 евро за третия грам и т.н. При автомобили чиито вредни емисии надхвърлят с много приетите норми се иска глоба от 95 евро на грам. Ясно е, че подобни правила ще ударят най-силно производителите на спортни автомобили и скъпи автомобили с голяма мощност. Това естествено ще повиши с много техните цени и ще намали търсенето Например суперавтомобилът Lamborghini Gallardo LP560-4, има вредни емисии от СО2 329 г/км. Ако решението бъде прието без промени, цената на този автомобил ще се повиши с 19 000 евро. 
Тагове:
fallback
  • #2
    jiji ( преди 15 години )
    Жалко, вижда се края на ерата на двигателите с вътрешно горене :'( Но поне децата ни и техните деца ше живеят в добре :) Дано с тия евро изисквания се спре замърсяването на околната среда, все пак автомобилите са втория виновник за глобалното затопляне ако не се лъжа!
  • #1
    ... ( преди 15 години )
    mm kofti rabota, ve4e vseki 6te gleda vrednite emisii, razhoda...Moshnostite na dvigatelite 6te padat, nqma da ima brutalni sportni koli ako statiqta e vqrna.Za tova koito 6te si kupuva sportna kola da go pravi skoro :)
fallback
Последни