IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Държавно кредитиране за автомобилните фирми в Европа

Министерствата на финансите на Германия и Франция предприеха стъпки за подпомагане на автомобилните фирми в своите страни.

Държавно кредитиране за автомобилните фирми в Европа
Както съобщава британският ежедневник The Financial Times, автомобилните групи в Германия и във Франция са получили възможност да ползват държавни кредити до, съответно 400 и 320 милиарда евро. 

В специално обръщение към Европейската Комисия по-рано този месец, европейските автомобилни производители искаха да им се разреши ползването на държавни кредити на сума 40 милиарда евро. Кредитите за автомобилните фирми ще бъдат отпускани при по-леки условия в сравнение със стандартните кредити. Все пак не е ясно при каква лихва ще бъдат кредитирани европейските автомобилни фирми. 


Парите ще отидат главно за попълване на оборотните средства на автомобилните фирми, за подпомагане на техните финансови подразделения, както и за ликвидиране на последиците от световната финансова криза, която предизвика рекорден спад на продажбите. 

Според анализ на инвестиционната банка Morgan Stanley, финансовите подразделения на автомобилните групи носят над 15% от приходите им. Държавните кредити ще помогнат за продължаване на продажбите на автомобили на кредит и лизинг, без катастрофално влошаване на условията и ново отблъскване на клиенти. 

Според Financial Times обаче, Volkswagen, BMW, Renault и PSA Peugeot Citroen са заявили, че към момента не се нуждаят от държавни кредити.  
0 от 500