IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota Urban Cruiser: градски джип за пролетта на 2009

Откакто Toyota спря производството на Yaris Verso японците нямат миниван в програмата. Вместо това ще бъде представен малък SUV на име Urban Cruiser.

Toyota Urban Cruiser: градски джип за пролетта на 2009


Само 1,53 метра височина
Urban Cruiser беше показан в серийната си версия на автосалона в Париж с 1.4 D-4D дизел и предаване 4x4. От външния вид на автомобила не личи, че новият модел е базиран на заобления Yaris. Дължината на Cruiser е 3,93 м, т.е. значително повече от 3,75 метровия Yaris. Това се дължи на самата каросерия, защото междуосието е същото като при Yaris. Височината също е изненадваща – 1,53 метра не са много за един SUV. За разлика от конкурента Kia Soul например, означението SUV при Urban Cruiser не се базира само на външния вид, защото ще има версия с предаване на двиението към четирите колела. Тук става дума за същата система както при RAV4. При нормално движение по улиците задвижвани ще бъдат предните колела и само при необходимост силата ще бъде отвеждана и назад.

4х4 с 1,4-литра-дизел ...
Версията с предаване на движението към 4-те колела ще се комбинира 1.4 литров дизелов мотор с мощност 90 к.с., което е преработен вариант на познатия от Yaris агрегат с 8 вентила. Максималният въртящ момент на този двигател е между 1800 и 2800 оборота/минута и възлиза на 205 Nm. Това е значително повече отколкото при Yaris 1.4D-4D (180 Nm). По данни на Toyota средният разход ще бъде 5,1 л/100 км, а емисиите CO2 – 133 грама на километър.



... нов бензинов мотор за версията с предно
С модела ще бъде предложен и съвсем нов 1.3 литров бензинов двигател, който ще се комбинсира с предното предаване. Моторът е с променливо управление на вентилите (Dual VVT-i) и ще разполага със 100 к.с. Неговият максимален въртящ момент е 132 Nm при 3800 оборота/минута. Както и дизелът, бензиновата версия е комбинирана с нова 6-степенна скоростна кутия. Средният разход при бензиновия мотор трябва да е 5.5 л/100 км (емисии CO2 130 г/км). За ниския разход допринася серийният старт-стоп-автомат. Това е първата система от този тип на Toyota (ако не броим хибрида Prius). Автоматът гаси двигателя при празен ход, когато шофьорът вдигне крака си от съединителя, а когато отново го натисне, двигателят се стартира автоматично.



Подвижна задна седалка
Във вътрешното пространство погледът пада първо върху оформения като мида сектор с инструментите. Основният "часовник" вътре също е нестандартен – съдържа километраж и оборотомер в едно.
Версията с предно предаване има надлъжно подвижна задна седалка Механизмът за сгъване на облегалките пък е подобен на този в RAV4. Моделът с 4х4 задвижване пък има двойна система за сгъване на седалките. Повече яснота по този въпрос все още няма. Багажникът на версията с предно е с обем 314 (749) литра, а при модела с 4х4 е дадена само максималната стойност – 656 литра. Urban Cruiser трябва да се появи на пазара през май 2009. Все още не се знае нищо за цените на модела.
0 от 500