IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

ZE – колата „термос” на Renault

Сред най-нестандартните концепции в Париж беше представеният от Renault автомобил, наречен ZE.

ZE – колата „термос” на Renault
Това е изцяло електрически градски автомобил, създаден на базата на Kangoo Be Bop. Автомобилът не е случайно оцветен в зелени тонове, той е създаден с главно ударение върху енергоспестяващите му характеристики. 


Лакът с който е оцветен ZE задържа топлината, а каросерията притежава някои характеристики на термоса, което позволява температурата в кабината да бъде постоянна. Слънчеви панели на покрива захранват малки камери, които заместват външните огледала, а това повишава аеродинамиката на колата. 

Електромоторът е с мощност 94 к.с. и с максимален въртящ момент 226Nm. Той се захранва от литиево-йонна батерия. Зареждането на акумулатора няма да става чрез модерната напоследък система plug-in. 


Когато ZE се появи в продажба през 2011 г. собствениците на автомобила ще се „абонират” за акумулаторите на месечна база, като след изчерпването на енергията от батерията ще я заменят за заредена от специални станции. Това е система която се разработва съвместно от Израел и Renault, като този модел ще се внесе и в Европа. 

От Renault вече обявиха кандидатурата на ZE за официален автомобил на Олимпиадата в Лондон през 2012 г.
0 от 500