IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нова концепция за задвижване от Michelin

Изцяло нова концепция за задвижване на електромобили представя Michelin на автосалона в Париж.

Нова концепция за задвижване от Michelin


Представеният автомобил е напълно годен за серийно производство. Това е съвместна разработка на френския производител Heuliez, Michelin и телекомуникационната компания Orange.

Проектът WILL е с дължина 3.7 метра, но предлага място за четирима и малко багаж. "Сърцето" на малкият автомобил е интегрираният в колелата електромотор, т.нар. Active Wheel. Във всяко отделно колело има по един 30 киловатов електромотор. Енергията към електромоторите може да идва от горивни клетки, литиево-йонни батерии или пък от специални кондензатори.



Новата технологична комбинация от задвижване, спирачна система и окачване дава на производителите на автомобили възможност за нови вариации. Active Wheel може да се прилага за предно, задно или 4х4 задвижване на автомобила. Същевременно инженери и дизайнери могат да развихрят фантазията си, тъй като пространството за моторния блок вече не е необходимо. Там може да се помещава резервоар за водород, батерии или още един багажник...

Динамиката на автомобила също може да извлече ползи. Въртящият момент може да се регулира електронно за всяко отделно колело. Според производителя, възможността да се прехвърля въртящ момент между вътрешните и външните колела в завоя ще даде възможност за значително по-високи скорости при каране в завои.



Що се отнася до сигурността Active Wheel дава възможност за много по-прецизно управление на всяко колело по отделно, отколкото сегашните ESP системи. В зависимост от източника на електроенергия, серийната версия на този автомобил ще може да изминава 150, 300 или 450 км. Компаниите автори на проекта обещават да го пуснат на пазара през 2010 г., интересно, нали?
0 от 500