IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Honda на 60 години

Марката Honda е легендарна за мотористите, нейните мотоциклети с изобразени крила на резервоара са сред най-сполучливите в света. Honda е създадена преди 60 години, но освен мотоциклети вече 45 години произвежда и автомобили.

Honda на 60 години
Двигатели с вътрешно горене на фирмата можете да срещнете и на много лодки, генератори, градинска техника и др. 

Фирмата е основана на 24 септември 1948 и днес е най-големият производител на мотоциклети в света. Основател на Honda е Сиочиро Хонда. Той наследява от баща си малка железарска работилница в родния град Хамамацу, намиращ се на около 300 км западно от Токио. 

Още в най-ранните си години Сиочиро се увличал от техниката и на 15 години постъпва като механик в един автосервиз в Токио. След известно време се връща в родния си град и там през 1928 г. основава свои собствен автосервиз. Участвал и в автомобилни състезания, но след една авария през 1936 се отказва от този спорт. 

В свободното си време се занимавал с различни проекти за подобряване на съществуващи автомобилни модели. По време на Втората световна война фирмата му започнала да произвежда различни части за военни машини. По-късно обаче производствената сграда била улучена от бомба, а след това и напълно разрушена от силно земетресение. 

След войната Хонда успял да продаде фирмата си на Toyotа, a самият той основал друга фирма, наречена Honda Motor Company и започнал, както в самото начало на кариерата си, да поправя велосипеди. През 1948 г. започнал да монтира към велосипедите на някои свои клиенти малък двигател и така се родили първите „мотоциклети” Honda. В началото на 50-те години на миналия век фирмата наистина започнала да произвежда собствени мотоциклети. 


През 1958, десет години след основаването на Honda Motor Company, се появява един от най-славните й продукти – мотопеда Honda Cub. Той бил технически елементарен и затова не се развалял, двигателят му е с обем 50 см3 и този модел се изработва и до днес, като са продадени повече от 60 милиона броя по севта. В много анкети е бил определян за най-сполучливия мотоциклет на всички времена. 

След това започнали да се появяват други, по-мощни мотоциклети на Honda. Към легендите не можем да не споменем Goldwing, който се появява за първи път през 1975 г. Този мощен мотоциклет има вместо седалка кресло, а в оборудването му не липсва аудиосистема и ABS. Най-новите версии на този модел са със сателитна навигация и предпазни въздушни възглавници. 

Друго е предназначението на серия CBR. Това са спортни машини, които с лекота вдигат над 200 км/час. Те се изработват в различни версии на кубатурата на двигателя още от 1987. Honda започва да произвежда и автомобили само 15 години след основаването си. Те също си спечелват име на много сполучливи и надеждни коли. 


Към най-славните модели на фирмата се числи Honda Civic, която за първи път се появява през юни 1972. Днес се изработва осмото поколение на този легендарен автомобил. Досега по света са продадени над 17 милиона автомобили от този модел. 


Това нарежда Honda Civic на шесто място сред най-продаваните модели по света за всички времена. 

Много успешна е и по-голямата Honda Accord, която е първата японска кола изработвана в САЩ още от 1982 г. Също като Civic и Accord днес се произвежда в осма генерация. 

Honda участва редовно и в спортни състезания, като още от 60-те години на миналия век печели състезания във Формула 1. Състезатели с мотоциклетите Honda са печелили 59 пъти световни титли в различни състезания.
0 от 500