IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Chrysler представи три електромобила в Детройт

Chrysler показва, че няма да изостане в най-перспективната технология и демонстрира едновременно три електромобила, които са близо до серийно производство.

Chrysler представи три електромобила в Детройт
Това стана в Детройт вчера, 23.09.2008. Прототипите са създадени в наскоро основания инженерен център ENVI, предназначен за разработката на хибридни и електромобили. 

Допълнителна помощ е била получена и от външни източници, включително от Lotus, откъдето е била предоставена технология за производство на леки, но много здрави платформи. Lotus разработи такава платформа и за роудстера на Tesla, спортен електромобил с впечатляващи качества. 

Новата технология на Chrysler за електромобили е предназначена за различни типове автомобили, за предаване на движението към предните или към задните колела, както и за автомобили 4х4. През следващата година ще бъдат изпитанията на серийните модели, а през 2010 електромобилите на Chrysler ще бъдат на пазара в Северна Америка. Една година по-късно това ще стане и в Европа. 


Един от първите електромобили на групата ще бъде с марката на Dodge. Това ще е спортен автомобил за двама души задвижван изцяло от електромотор. Технически този автомобил ще има три основни компоненти: електромотор с мощност 268 к.с. (200kW) и максимален въртящ момент 650Nm, литиево-йонна батерия и интегриран електронен контрол на двигателя. 

Предварителните тестове показват, че този електромобил ще има доста добра динамика, като ще ускорява от място до 100 км/час за по-малко от 5 секунди. Максималната му скорост ще бъде 190 км/час. Въпреки тези динамични показатели, колата ще има възможност да изминава между 250 и 300 км с едно зареждане. Това е поне три пъти повече от средния дневен пробег на повечето потребители. 


Презареждането ще става за около 8 часа на стандартен контакт от електрическата мрежа. Интересно е, че това важи за САЩ, където напрежението в мрежата е 110 волта. В Европа при напрежение в мрежата от 220 волта, зареждането ще става само за 4 часа.
Вторият модел на Chrysler е хибриден, създаден на базата на SUV модела Jeep Wrangler. Без да губи мощността и динамиката си, джипът ще може да изминава само на електроенергия около 60 км. Когато се комбинират електромотора и двигателя с вътрешно горене, колата може да измине с един резервоар 600 км. 


Chrysler ще използва хибридна система подобна на E-Flex system на General Motors позната от Chevrolet Volt. Електромоторът на хибридния Jeep ще има мощност 268 к.с. и максимален въртящ момент 400Nm. Движението се предава към четирите колела, като компютър разпределя движещата сила към всяко от колелата съобразно пътната обстановка.

Третият представен вчера в Детройт модел на Chrysler вероятно е най-важен за групата, защото се разчита да бъде най-продаван. Той е създаден на базата на мини вана Town & Country


Колата комбинира електромотор и компактен двигател с вътрешно горене, използван за зареждане на литиево-йонния акумулатор. Прототипът е с електромотор имащ мощност 255 к.с. (190kW) и максимален въртящ момент 350Nm. Това е достатъчно за да подсигури ускоряване на автомобила от 0 до 100 км/час за около 9 секунди. 

Само с електромотора си ванът Town & Country ще изминава около 60 км. При комбиниране на електромобила и двигателят с вътрешно горене, с един резервоар бензин (30 литра) ще се изминават над 640 км.  
0 от 500