IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes и BMW призовават за унифициране на електромобилите

Daimler и BMW призоваха всички производители да разработят общи технически стандарти за електромобилите.

Mercedes и BMW призовават за унифициране на електромобилите
Това би улеснило масовото им навлизане в потребление и би намалило разходите на всички за разработка и производство. 


На Световният автомобилен конгрес 2008 FISITA World Automotive Congress призивът на двете немски фирми бе поднесен от Томас Вебер (Thomas Weber), шеф на изследователския отдел на Daimler и от неговия колега Клаус Дрегер (Klaus Draeger) от BMW, съобщава сайтът Automotive News. 

Според двете немски фирми отсъствието на общи стандарти кара фирмите да разработват едни и същи компоненти многократно, което води до големи загуби. 

„Идва ерата на електромобилите и ние не трябва да губим пари за напразни разработки на вече известни технологии които да се дублират”, заяви Томас Вебер. Колегата му Дрегер от BMW също призова световните фирми „да разделят бремето помежду си”. 

Mercedes-Benz и BMW се опитват от доста време да постигнат договореност за сътрудничество, за да намалят разходите за развойна дейност и производство не само при електромобилите. Двете фирми преговарят за създаването на унифицирани възли и агрегати, както и на общи двигатели. 

Подобни идеи имат и други производители на луксозни автомобили, като Audi, Volvo и Lexus. При тях обаче е по-лесно да се намалят разходите за изследователска и развойна дейност, защото са част от по-големи групи, които могат да унифицират доста от детайлите на луксозните си модели с такива на свои бюджетни модели.
0 от 500