IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

„Умни” гуми на Pirelli с микро чип

Системата за наблюдаване налягането на въздуха в гумите е вече нещо обичайно за по-луксозните версии на новите автомобили.

„Умни” гуми на Pirelli с микро чип
Сега от Pirelli правят следващата крачка напред. Това е система която следи и съобщава в компютъра на колата за налягането, температурата и натоварването на гумите. Това става чрез микро чип вграден в гумата, наречена Cyber Tire. 


Тя трябва да се появи на пазара през 2010 г. Системата се самозахранва с енергия добивана от въртенето на гумата. Системата включва и технология наречена Radio Frequency Identification (RFID), чрез която информацията се натрупва и предава на компютъра, пише The Auto Channel. 

Идеята е натрупаната информация за състоянието на гумите да бъде полезна за други системи в автомобила, като системата за контрол на стабилността и ABS, които ще действат по-прецизно ако се „съобразяват” със състоянието на гумите при конкретната ситуация на пътя.
0 от 500