IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Уникален унгарски еко автомобил

За разлика от много концепции насочени единствено към постигане на ниско потребление на гориво, унгарският автомобил Antro Solo успява и да настани удобно трима пътници.

Уникален унгарски еко автомобил
Колата е произведена почти изцяло от карбон и тежи само 270 кг. Тримата пътници са разположени по схемата водачът в средата, а от двете му страни има по още една седалка. 

Измереният разход на гориво е между 1.5 и 2.0 литра на 100км. при възможност за постигане на максимална скорост от 140 км/час. 


Колата е задвижвана от комбинация от системи, като слънчеви панели, хибридна система от бензинов двигател и електромотор и дори.... човешка сила. Двигателят с вътрешно горене е тип flex-fuel, т.е. може да работи с бензин и с етанол. Той се използва само при дългите пътувания със Solo. 

По-къси пътувания между 15 и 25 км могат да се направят за сметка на слънчевата енергия добивана от панели разположени върху покрива на колата. 


Пред седалките на двамата пътници има специални педали, с които може да се подхранва генератора, а произведената енергия се натрупва в акумулаторните батерии на колата. Когато в колата е само водача, пътниците са изморени да въртят педалите или другите източници на енергия са изчерпани, се включва двигателят с вътрешно горене за да се подсигури продължаване на движението. 


Първият прототип на автомобила вече е произведен и сега е изложен в Музея на транспорта в Будапеща. Серийното производство ще започне след около 3 години, а прогнозите са цената на Solo да бъде около 12 хиляди евро. 

Сега създателите на Antro Solo работят върху модел наречен Duo, който ще може да настани до 6 пътници, но по-интересно е това, че ще може да бъде разделен на две коли Solo само за десет минути. 

Унгарският автомобил е чудесна комбинация от технология, иновация и дизайн. Ако фирмата успее да стигне до серийно производство за 3-4 години, като при това запази стандартите за безопасност и ниското потребление на гориво и дори цената остане в прогнозните рамки, колата ще бъде световен хит.
0 от 500
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    теди ( преди 15 години )
    Автомобила е много хубав и икономичен доста е скъп поради причината че е на слънчева енергияГледам коментарите и виждам че някой хора не могат уценят новите хубави неща и в таз България не са проблем чалгарите аз лично чалга не слушам а са проблем такива хора които немогат да си мерят приказките. Та за онова с магарето колата е със слънчеви колектори и 200% има слънчева батерия която се зарежда и това означава че през деня се зарежда хем исползва енергия хем се зарежда и през ноща ще може пак да се движи за неуките нека прочетът някои книжка да попитат някой учител по физика или най лесно да се разровят из нета благодаря ви за отделеното време :) :P .
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    STIG ( преди 16 години )
    НАЙ-ПОСЛЕ СВЕЖА ИДЕЯ !!! БРАВО НА МАДЖАРИТЕ.п.п. А ние в *** още чалга слушаме.
  • #3
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Пламен ( преди 16 години )
    асдфаф -> *** като тебе друго не може да измисли, освен да види нещо селяндурско в моя коментар. Такива мазни китки като тебе са хронично болни от комплекси бе, всеко нещо, което не е педалско е селско. Ти освен че си *** си и крайно *** и ***, след като не можеш да усетиш смисъло на тоя коментар, ***. :)))
  • #2
    1 rate up comment 0 rate down comment
    asdfaf ( преди 16 години )
    Чоокш -> *** като тебе друго не може да измисли
  • #1
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Чоокш ( преди 16 години )
    Предлагам към еко-автомобило да се внедри ремарке, снабдено с магаре. Когато свърши бензино, слънцето залезе а пътниците се изморят да въртят *** - идва ред на Марко да тегли карбоненото (или картоненото) чудо на техниката и прогресо.