IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новите автомобили в ЕС по-скъпи с 2 000 евро

Цените на леките автомобили в ЕС ще поскъпнат през следващите 4 години с около 2 000 евро.

Новите автомобили в ЕС по-скъпи с 2 000 евро
Това се дължи на планираното въвеждане на нови по-стриктни регулации в рамките на Съюза. 

В интервю за немското списание Auto Motor und Sport това заявява комисарят по  търговията и промишлеността Гюнтер Ферхойгеин (Günter Verheugen).
Ферхойген обаче уточнява, че по-високите цени ще бъдат компенсирани в известна степен благодарение на по-високата ефективност и по-ниския разход на гориво. 

"Трябва да сме наясно, че до 2012 г. цените на новите автомобили ще се повишат средно минимум с 2 000 евро. Това се дължи на планираното въвеждане на по-строги норми за вредни емисии СО2 и на изискването за задължително оборудване на новите автомобили с електронна система за стабилност (ESP), както и с гуми имащи ниско съпротивление, казва Ферхойген, цитиран от немската информационна агенция DPA."Тази новина не е толкова лоша, доколкото по-високите първоначални инвестиции ще се върнат бързо, благодарение на по-добрата ефективност на новите коли при потреблението на гориво и поради по-малкия риск от катастрофи”, казва Ферхойген. 


Според Европейската комисия новите автомобили трябва да имат двигатели с вредни емисии от въглероден двуокис в размер на 130 г/км, докато сега средно те са от 160 г/км. Останалите 10 г/км, които трябва да се намалят за да отговарят автомобилите на изискването за вредни емисии от 120 г/км, трябва да дойдат от подобрената работа на други системи, например климатичната. Ако даден нов модел автомобил има в крайна сметка емисия от СО2 надвишаваща 120 г/км, производителят ще плаща глоби. 

Според Гюнтер Ферхойген цялата индустрия ще успее да влезе в новите норми за вредни емисии от СО2 до към 2015 г. Комисарят по околната среда Ставрос Димас (Stavros Dimas) настоява новите норми да влезнат в сила от 2012 г., напомня агенция DPA. 
0 от 500
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 15 години )
    Всички сме по пътищата и рискуваме живота си, всички дишаме въздуха. Затова трябват още по-строги ограничения. По-икономични и по-сигурни автомобили. Но вие не се притеснявайте, средната възраст на автомобилите у нас е над 10 години. Новите коли тук са производство 1998-а :)
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Sigismund Freud ( преди 15 години )
    При комунизЪма бенца беше 80 ст'инки. Москвичите бяха около 6000 лева.Толкоз! И тоя шваба ми се пени! *** амбрияжа ***! Ще ми правят коли по 500 коня,а реват като магарета! Море,що нямам власт,в *** щати ще карат коли до 1000 куб.см,всичките на газ,в Тексас-до 600 куб.см,за назидание! Мада фака!
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    :) ( преди 15 години )
    Е тези ЕС вече се ***! Ами ако не искам екологична кола защото с нея ще стигам от Бояна до Центъра за 15000 часа? Ше плащам като поп некви измислени глоби? ГЛУПОСТИ! А и гумите с нисък коефициент на съпротивление не са надеждни. Това, че се износват бързо е най-малкия проблем. Ако сте чели тестовете на ADAC, *** motor und sport и AutoBild сигурно сте видяли какви кошмарни стойности на спирачен път показват, спрямо нормалните гуми. Накратко: ЕС SUCKS HARD!!!
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 15 години )
    Всеки в този Европейски съюз иска да взима пари и оправданията са кое от кое по-абсурдни. Тъкмо се зарадваш, че следващата ти кола ще гори по-малко и пиеш една студена вода че ще струва много повече. Омръзна ми от манипулации за въглероден двуокис и биогорива, с всичко това се спекулира без изобщо на някой да му пука за околната среда. Като искат да пазят въздуха чист, защо не стимулират позитевно инвестиции и развитие на чистите технологии? Защото за какво да се напъват да направят нещо ново, като може хем да дишаме мръсотия, хем да плащаме пари за нея. Безобразие, същата свинщина като при комунизма...
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Автоманиак ( преди 15 години )
    Мирише си отвсякъде на рекет!!!То и без това веки следващ нов модел на всеки автомобил е драстично по-скъп от предходния.Като му лепнат отгоре още 15-20% поради горните причини, то новия автомобил заобикновения българин ще си остане мираж.Тия от ЕС какво се правят на ударени, отвчера ли знаят ,че ще има енергиен проблем. Толкова години не се стреснаха да търсят алтернативен източник на енергия! И сега - хайде пак на гърба на хората. Тромавата бюрократична машина на управление на този ЕС започва да поставя под съмнение изгледите за просперитет в Европа... Създават се нормативи, регламенти и ... такси. Нищо не се споменава за авангардни технологии - напълно екологични. А може - в Норвегия се строят зарядни станции с водород и се внасят японски автомобили, използващи водород. А пропо- къде изчезна сънародника ни , който през 1990 година подкара Лада с вода като й сипа в резервоара освен вода и някакви зелени капки???...