IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шотландци ще правят супер автомобил

Шотландското дизайнерско студио Dowdeswell & Hardie ще започне в началото на следващата година серийно производство на супер колата Falen.

Шотландци ще правят супер автомобил
Името означава демон от местния фолклор, но създателите искат да постигнат наистина демоничен автомобил на пътя, който да носи сила и агресивност. Колата ще има официален дебют на автомобилния салон в Женева през пролетта на следващата година. 


Когато се казва, че шотландците ще започнат серийно производство на този модел е малко пресилено, доколкото решението е да бъдат произведени само 4 броя от него, пише британското списание Evo. 

Колата ще бъде предназначена за състезатели любители, които участват във все по-популярните любителски състезания на специални писти. Каросерията на Falen е изработена изцяло от карбон, неговите размери са близки до тези на  Porsche 911. Собственото тегло на този автомобил ще бъде около 1 000 кг., като само двигателят ще тежи около 130 кг. 


Двигателят на Falen ще има 10 цилиндъра и обем от 5.5 литра и е разработен от британския производител на двигатели Judd. Мощността на този двигател ще бъде около 800 к.с. Judd произвежда двигатели за марки като Honda, Yamaha, Mazda, Toyota, Nissan и Lotus. Фирмата снабдява с подобен двигател и редица професионални състезателни автомобили, участващи в надпреварата 24 часа в Льо Ман, в категория LMP1. 

Все още не са известни подробности за динамичните характеристики на Falen, нито цената за която шотландците ще го продават.
0 от 500