IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електромобил на базата на Audi R8

Надпреварата Automotive X Prize в САЩ e за най-ефективният автомобил, който ще изминава 100 мили с един галон гориво (около 2.36 литра на 100 км).

Електромобил на базата на Audi R8
В една подобна надпревара на пръв поглед не бива да се очаква участието на супер автомобили, които имат максимална скорост над 250 км/час и ускоряват от място до 100 км/час за под 5 секунди. 

Действителността обаче е по-различна. В надпреварата вече участват супер коли, като роудстера на Tesla. Сега разбираме, че в конкурса се включва и електромобил създаден от Финландския политехнически университет, който е произведен на базата на Audi R8. 


Helsinki Polytechnic Stadia работи заедно с Института по дизайн в Лахти и се очаква новият автомобил да бъде готов през следващата година. Колата ще бъде задвижвана изцяло от електромотори и е наречена Electric RaceAbout. Целта на създателите й е да постигнат ускорение от място до 100 км/час за под 5 секунди и максимална скорост от 250 км/час. 


Финландците разчитат да задържат теглото в рамките на 1 250 кг. Предаването ще бъде към четирите колела, като всяко от тях ще се задвижва от собствен електромотор монтиран в него. Electric RaceAbout ще може да изминава малко под 200 мили с едно зареждане, нещо което предлага и моделът на Tesla. 


Платформата на финландския Electric RaceAbout идва от Audi R8, а климатичната система е взета от Audi A3. Това разбира се се прави за да се спестят средства за развойната дейност. Финландската Electric RaceAbout ще участва в надпреварата Automotive X Prize с около 70 други коли. 

0 от 500