IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електроенергия от преминаващите камиони

Тери Кени (Terry Kenney) от Калифорния изобрети система за производство на електроенергия от ....преминаващи по магистрала тежки камиони.

Електроенергия от преминаващите камиони
Движещите се с висока скорост по магистралата тежки камиони компресират хидравлична течност в специални резервоари разположени на повърхността на пътя. Компресираната течност от своя страна въздейства върху генератор разположен край магистралата, които произвежда електроенергия. 


Кени вече е произвел прототип на системата, който ще бъде тестван в реални условия на магистрала в Оукланд през юни, съобщава Reuters. 

Според изобретателят системата ще бъде способна да произвежда между 5 000 и 7 000 киловатчаса електроенергия на ден, като трафика на този участък е от около 2 500 тежкотоварни камиони за 24 часа. Тази енергия би била достатъчна за нуждите на около 1750 домакинства. 

Системата се състои от няколко плоски и устойчиви на натиск и тежест резервоари съдържащи специална хидравлична течност. Те са на повърхността на пътя и са свързани с генератор разположен от страни на магистралата. Плоските резервоари са конструирани така че да издържат тежест от около 90 тона.
0 от 500
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Ел.срец ( преди 16 години )
    Ами когато няма камиони тои ли щте върти генератора?
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Техник ( преди 16 години )
    Само който не разбира от елементарна физика може да твърди такова нещо.Рационално е това да се направи само на места с наклон по посока на движението надолу и напред където се изполва инерцията на колите .... тази система ще действа като спирачка по нанадолнището и ще произвежда енергия.Така както е при влаковете и трамваите ---- рекуперация......Тъй че това не е никаква новост или изобретение !!
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    мм ( преди 16 години )
    Предлагам да се въведе и на нашите магистрали.Така АЕЦ Белене ще стане излишна, а турските тираджии ще произвждат електричество за българската икономика.
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    васко ( преди 16 години )
    много ще му се "зарадват " тираджиите - да им краде от горивото :)Нали така ще им спира камионите, енергията не се взима от нищото.
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Аз ( преди 16 години )
    Гениално изобретение!
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    metodi ( преди 16 години )
    Bravo na 4oveka,preduse6tam edin bade6t milioner!Evalla