IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Броят на пияните шофьори расте и в САЩ

Всеки шести американец с книжка за управление на автомобил поне веднъж през отминалата година е управлявал кола след употреба на алкохол.

Броят на пияните шофьори расте и в САЩ

Това са изводите от голямо изследване направено от Управлението за лечение на токсикомании и психиатрични заболявания на САЩ (SAMHSA). 


Най-трезвения щат е Юта, където само 9.6% от водачите са управлявали автомобил поне веднаж през годината, след употреба на алкохол. „Лидери” са шофьорите от щата Уисконсин, 26.4% от които поне веднаж са карали пили. В Северна Дакота и Минесота този процент също така е висок – съответно 24.9% и 23.5%. 

Водачите които управляват автомобил след употреба на наркотични вещества са се увеличили, като средно за САЩ са 4.7% от имащите свидетелство за правоуправление. 

"Това изследване показва колко голям е риска за населението на страната”, казва административният директор на SAMHSA Тери Клайн (Terry Cline). 

"През 2006 година 30.5 милиона души на възраст над 12 години са управлявали автомобил в състояние на алкохолно опиянение, а 10.2 милиона граждани на САЩ са употребили наркотично вещество преди да седнат зад волана”, казва Клайн.
0 от 500