IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

И Mercedes-Benz се нагажда към идващата ера на малките автомобили

През 2011 г. Mercedes-Benz ще обнови изцяло най-малките си модели, като ще пусне ново мини купе и нов компактен автомобил с предаване на движението към четирите колела.

И Mercedes-Benz се нагажда към идващата ера на малките автомобили

Така ще бъде променена изцяло концепцията на сегашните А и В Клас, пише британското списание Autocar. 

Шефът на Mercedes-Benz Дитер Зетче (Dieter Zetsche), вече е дал разрешение за изпълнението на нов план, който ще разшири моделите в А-Клас, за да се включи сред тях и новото купе. Целта е новият модел да бъде главен съперник на BMW Серия 1. Това ще стане при появата на третото поколение на А-Клас през 2011 г. 

Промените при малките автомобили на Mercedes предвиждат и изцяло ново поколение на В-Клас. Тук ще бъде създаден конкурент на бъдещия BMW X1 4x4. Така в Mercedes се надяват да реализират поставените цели да продават по около 280 000 малки автомобили в луксозния клас през следващото десетилетие. 

Предполага се, че новото купе ще бъде обозначено като CLA. Решението да се произвежда е било взето след като се виждат добрите резултати от продажбите на BMW Серия 1 и Audi A3. В този клас се очакват още нови модели, като Alfa Romeo Mi.To. и Saab 9-X.

“Искаме да разширим производството при А и В-Клас, за да продаваме поне два пъти повече коли в този клас в сравнение със сегашните обеми”, казва шефът на Mercedes-Benz Райнер Шмукле (Rainer Schmueckle) пред Autocar. “Има голям потенциал в този сегмент ако се добавят нови специфични модели”, счита Шмукле. 

Като позиционира бъдещият си модел като купе, а не като хечбек, Mercedes-Benz ще му даде луксозен имидж и след четири години, когато се появи на пазара той ще бъде в ценовия диапазон между 25 000 – 27 000 евро. Предполага се, че в по-дългосрочен план новото купе CLA ще замени CLC, който сега се произвежда в Бразилия на базата на стария С-Клас. 

Купето CLA ще се предлага с голям набор от нови и ефективни четирицилиндрови двигатели с директно впръскване на горивото, както и дизелови агрегати със системата common-rail. Най-вероятно мощността на двигателите предлагани с CLA ще бъде от 120 до 200 к.с., пише Autocar.
0 от 500