IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

ZAP Alias - 251 км/час с три колела

Американската фирма ZAP е специализирана в изработката на електромобили. Произвеждат градски електрически автомобили и техни лекотоварни варианти.

ZAP Alias - 251 км/час с три колела

Сега обаче са решили да покажат нещо по-различно, по-авангардно и доста по-амбициозно – автомобил с три колела, който да има динамичните възможности на едно ....Porsche. Това е триколесния ZAP Alias, чиято конструкция наподобява на тази при Velorex – две управлявани колела отпред и едно към което се предава движението отзад. 

Задното колело на Alias е задвижвано от два електромотора с обща максимална мощност 322 к.с. (240 kW). Максималният въртящ момент е впечатляващ - 756 Nm.Това са стойности наистина на спортен автомобил. Прибавете към тях тегло от 733 кг. и наистина ще получите динамика достойна за Porsche. 

Ускорението от място до 100 км/час е за 5.7 секунди, максималната скорост e 251 км/час. Единственият лимитиращ фактор за електромобила са неговите възможности да измине само 160 км с едно зареждане. 

ZAP Alias е интересен и поради цената си. Автомобилът все още не е в продажба, но вече е обявена прогнозната му цена от производителя и тя е 32 500 долара. Това е доста примамлива цена за автомобил с подобни качества. 

Напоследък триколките започват да стават отново популярни, особено сред концепциите срещаме доста често инженерно решение с три колела. Нека да споменем само Peugeot 20Cup, Volkswagen GX3, Mercedes F300 Life-Jet. Големите производители обаче засега не са намерили смелост да ги доведат до серийно производство.  
0 от 500