IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Безпилотниците на Mercedes-Benz ще "общуват" с пешеходците (ВИДЕО)

Още не е ясно дали технологията ще бъде внедрена в серийните автомобили на компанията

Безпилотниците на Mercedes-Benz ще

Mercedes-Benz представи прототип на безпилотен автомобил, способен да "разговаря" с пешеходците. Германската компания обаче не съобщава дали представените в колата разработки ще бъдат използвани в серийни безпилотници.

Безпилотниците на Mercedes-Benz ще

В свое изследване Mercedes-Benz установи, че за безопасността на хората и автомобилите по пътищата пешеходците трябва да разберат какво ще направи един безпилотен автомобил. Тестовият прототип, базиран на седана Mercedes-Benz S-Class, стана платформа за разработване на технологии за взаимодействие между автомобили и хора.

Когато двигателят на безпилотника запали, страничните му огледала се отварят, след което се повдига предното въздушно окачване, а след това и задното. Инженерите на германската компания казват, че такъв алгоритъм работи по подобие на събуждането и протягането на хората, в резултат на което те интуитивно разбират, че колата е готова за потегли.

Безпилотниците на Mercedes-Benz ще

В колата е инсталирана светлинна сигнализация на 360 градуса. От двете страни пък се виждат тюркоазните лампи, които служат като индикатори за работата на автопилота. Светлинни ивици на предното стъкло, радиаторната решетка, фаровете, външните огледала и долната част на стъклото "събощават" за работата на безпилотните систеви. Наборът от светлинни устройства на покрива пък "посочва" какво ще направи автомобилът - дали ще ускори, забави или маневрира. Този режим на работа на осветлението е предназначен да покаже, че околните разбират, че автомобилът вижда пешеходци и е готов да им даде път.

 

Тагове: mercedes-benz
0 от 500