IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Женева ще видим газов роудстер

Напоследък автомобилите с ниски вредни емисии стават все по-интересни за производителите, притискани от все по-стриктни норми за опазване на околната среда.

В Женева ще видим газов роудстер

На автомобилния салон в Женева следващия месец, ще бъде показан един роудстер, който щади природата, но в същото време не се отказва от динамиката и елегантния дизайн. 

В него има и известна доза носталгия. Това е така, защото създаденият автомобил задвижван с газ е реминисценция на прословутото Porsche 356. Създатели на автомобила са французите от PGO, специализирани в изработването на спортни ретро автомобили, а газовата уредба е дело на специалистите от Бавария BRA. Делото на това сътрудничество, Cévennes Turbo-CNG, ще видим в Женева. 

Елегантният роудстер е създаден на базата на стандартния модел Cévennes, който може да бъде определен като модерна интерпретация на спортната легенда Porsche 356. За разлика от стандартния модел обаче, както показва и името, тази версия използва за гориво пропан-бутан. Газовата уредба е на баварската фирма BRA, която има голям опит в тези технологии и е разработила например фабричната модификация на газ за Оpel Corsa. 

Двигателят на Cevennes Turbo-CNG е с обем 1.6 литра и има мощност от 150 к.с. (110 kW). Максималният въртящ момент е 210 Nm. Колата е относително малка (дължина 3700 мм, широчина 1675 мм и височина 1200 мм) и лека (980 kg). Това позволява на роудстера да получи солидна динамика и в същото време да има ниски вредни емисии. Ускорението от място до 100 км/час е за 6.5 секунди, максималната скорост е 210 км/час. Разходът на газ производителите дават в кг. – 4.6 кг на 100 км. Това отговаря на около 6.7 литра обикновен бензин на 100 км.
Резервоарът побира 22 кг. газ, което означава, че с едно зареждане могат да бъдат изминати към 450 км. За спортен роудстер това е значително постижение. 

Производителите заявиха, че ако реакцията на публиката в Женева бъде благоприятна, този автомобил ще бъде произвеждан серийно, като цената ще бъде около 48 000 евро.
0 от 500
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Лудория ( преди 16 години )
    ... това на пропан-бутан ли е или на метан? Защото като зареждам колата, виждам литри, а разбрах че килограмите са за метан!!! Иначе колата изглежда супер - остава само да заработя толкоз пари!
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Asen ( преди 16 години )
    Izglejda dosta primamliva ofeta tazi kola.Vijdase 4e sa vzaimstvali ot Porsche 356 i ot Spyker C8.Mnogo dobre se polu4ava dano naistina izleze na pazara