IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

PSA се отказва от проекта за малолитражки с Toyota

Двете компании ще продължат да си сътрудничат при лекотоварните автомобили

PSA се отказва от проекта за малолитражки с Toyota

През 2021 г. PSA и Toyota ще прекратят сътрудничеството си по производството на малолитражните модели Citroen C1, Peugeot 108 и Toyota Aygo, съобщават медиите във Франция.

PSA се отказва от проекта за малолитражки с Toyota

Тези автомобили се произвеждан в завода в чешкия град Колин, като проектът стартира още през 2002 г., когато японци и французи решиха да обединят усилия по разработката на бюджетни малолитражки за Европа. Така беше създадено съвместното предприятие TPCA (Toyota Peugeot Citroen Automobile), като производтството на трите модела започна през 2005 г.

PSA се отказва от проекта за малолитражки с Toyota

Второто поколение на близнаците Citroen C1, Peugeot 107 и Toyota Aygo беше представено през 2014 г., като Peugeot дори промени името на модела си – от 107 на 108. През тази есен трите автомобила претърпяха фейслифт, като любопитното е, че в Европа най-популярен е Toyota Aygo. От него през 2017 г. бяха продадени 84 588 бройки, докато резултатът на Citroen C1 е 53 292, а на Peugeot 108 – 55 831.

PSA се отказва от проекта за малолитражки с Toyota

Преди седмица стана ясно, че Citroen готви напълно нов модел от A-сегмент, който трябва са повтори успеха на легендата 2CV. Този автомомобил ще получи версия от Peugeot (а вероятно и от Opel/Vauxhall), което съответно ще извади от проекта Toyota. Според вестник Les Echos, през 2021 г. Groupe PSA ще продаде на Toyota своя дял в TPCA, като не е ясно какво ще правят след това японците с компанията.

PSA се отказва от проекта за малолитражки с Toyota

Що се касае до сътрудничеството между Groupe PSA и Toyota при лекотоварните автомобили, то не само ще бъде продължено, но и разширено. В момента компаниите произвеждат заедно във Франция и Испания средноразмерните бусове Citroen Jumpy/SpaceTourer, Peugeot Expert/ Traveller, и Toyota ProAce/ProAce Verso.

Снимки: PSA, Toyota

 

0 от 500
  • #3
    5 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Жалки са!
  • #2
    15 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    По скоро бих повярвал, че тестовете за качество са манипулирани, от колкото да повярвам, че има някаква разлика между тези три колички.
  • #1
    12 rate up comment 14 rate down comment
    един там ( преди 5 години )
    Продажбите на Ситроен/Пежо в този клас се дължаха на Тойота. На японците е двигателя, шасито и СК. По другите системи не съм сигурен кое на кого е, но по електрониката сигурно са си японски нещата, защото няма никакви проблеми там, а ако беше френска щеше да е пълно с бъгове. Интересното е, че трите модела се произвеждаха в един завод, но при тестовете за качество и надеждност Айго винаги беше сред лидерите, а френските екземпляри в средата. Това значи, че не са на 100% едни и същи модели!