IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Трябва ли да се подгрява скоростната кутия преди тръгване?

Студеното време оказва влияние на работата на трансмисията

Трябва ли да се подгрява скоростната кутия преди тръгване?

В едно от често разпросраняваните от шофьорите твърдения, които благодарение на интернет стават все по-популярни, се твърди, че ако  преди тръгване скоростната кутия на автомобила не е загряла достатъчно, това ще се отрази на нейния ресурс. Доколко това е вярно, се опитват да изяснят експертите от Car and Driver.

Трябва ли да се подгрява скоростната кутия преди тръгване?

В съвременните коли се предлагат няколко вида скоростни кутии – класически механични, „автомат” с хидротрансформатор, роботизирана с два съединителя и безстепенна (вариаторна). Всяка от тях има свои принципи на работа и на експлоатация, които определят и нейния ресурс. Може ли подгряването преди потегляне в студено време да удължи живота на трансмисията?

Според мнозина, отговорът на този въпрос е „Да”. Те посочват като аргументи сгъстеното масло на трансмисията, по-лошата работа на филтъра при студено време, натоварването върху уплътненията и механизмите в кутията. Всички тези доводи обаче са погрешни, тъй като не представляват аргументи, а са предразсъдъци, категорични са експертите.

Съвременните скоростни кутии са достатъчно надеждни, тъй като са проектирани да работят при много ниски температури. Затова и на тях им е нужно точно толкова време за загряване, колкото и на двигателя на автомобила, тоест не повече от няколко минути. Това се отнася за всички видове скоростни кутии, а не само за част от тях.

Трябва ли да се подгрява скоростната кутия преди тръгване?

Експертите все пак предупреждават, че в първите минути след тръгване при студено време скоростната кутия не бива да бъде подлагане на много големи натоварвания. Тоест, трябва да се избягват резките ускорения или спирания. Като цяло се препоръчва през зимните месеци да се кара по-плавно, като това не само съхранява автомобила, но и повишава безопасността.

Далеч по-важно за една скоростна кутия е нейното правилно обслужване, което трябва да е съобразено с изискванията на производителя. Затова редовно трябва да се сменят маслото и филтъра. Освен това е препоръчително, шофьорът да се „вслушва” в звуците, издавани от трансмисията. И ако му се стори, че нещо не така, както трябва, да се консултира със сервиз.

Снимки: Wallsauce.com

0 от 500
  • #7
    5 rate up comment 12 rate down comment
    Панелкин ( преди 5 години )
    Карайте ръчка и няма да имате такива проблеми. А и да има проблеми съединителя в комплект с маховика на голфа ми цената му е 120 лв.
  • #6
    11 rate up comment 0 rate down comment
    ДДТ ( преди 5 години )
    Пак тук,някъде пролетта, група експерти ни убеждаваха,че в никакъв случай не трябва да подгряваме през зимата,било много опасно.Затова ще питам леля Цеца,която ни чисти входа, какво мисли по въпроса.
  • #5
    11 rate up comment 2 rate down comment
    бачу Пепо ( преди 5 години )
    Треба, ази си подгрявам и чистачките. За туй вече 300000 километра не съм ги сменял!
  • #4
    11 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    През зимата, маслото както в двигателя, така и в скоростната кутия се сгъстява на ниските температури. Затова е добре първите няколко минути да се кара бавно и внимателно и да не се превлючва рязко, със сила.
  • #3
    11 rate up comment 3 rate down comment
    carpe_diem ( преди 5 години )
    Аз примерно не чета сайта "Аз жената" и не знам какви неща пишат там и не мога да дам мнение дали този материал е подходящ за там...
  • #2
    7 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    И какво толкова прочете, че ти свършиха думите?
  • #1
    19 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    нямам думи - и тази статия е в автомобилен сайт .По би подхождала на" аз жената"