IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford ще прави колите си с графен (ВИДЕО)

Първите модели с иновациония материал ще бъдат новите Mustang и F-150

Ford ще прави колите си с графен (ВИДЕО)

Ford обяви, че в конструкцията на автомобилите си започва да използва нов материал, който е по-лек и по-издръжлив от въглеродните влакна. Въпросният материал всъщност изобщо не е нов, изобретен е през 2004 г. от двамата руско-британски физици от университета в Манчестър - Андрей Гейм и Константин Новоселов. Нарича се графен.

Ford ще прави колите си с графен (ВИДЕО)

В днешно време, въпреки абсолютно уникалните и универсални свойства на графена, този материал се използва рядко. Причината е, че е твърде скъп за производство. Напоследък обаче експертите на Ford са стигнали до заключението, че графенът в малки количества може да намали разходите за производство на автомобили. Напълно вероятно е Ford да стане първата атомобилна компания, която ще започне да използва графена в масовото производство на колите, за да ги направи по-леки, по-здрави и по-икономични.

Графенът е изключително лек и силен материал - той е около 200 пъти по-здрав от стоманата и 20 пъти по-здрав от карбона. Той също така е невероятно пластичен, еластичен, поддава се на всякакво оформяне и има висока електропроводимод Въпреки това цената на графена надвишава няколко пъти тази на стоманата и на въглеродните влакна.

Ford ще прави колите си с графен (ВИДЕО)

Поради това Ford, разбира се, няма да направи от него каросерията на автомобилите, а ще вкара малко процентно съдържание графен в производството на около 10 неголеми по размер, но тежки части от двигателя и конструкцията на превозните средства. Изчисленията на компанията показват, че дори и много малко количество графен ще позволи да се постигнат значителни подобрения: в трайноста на детайлите - с 20%, в подобрение на звукоизолацията - 17%, и 30% намаляване теглото на колата.

Първите модели на компанията, в чийто детайли и агрегати ще се появи графен, ще бъдат Ford Mustang и Ford F-150 от моделната 2019 г.

 

Тагове: ford
0 от 500
  • #2
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Графенът е наистина може би елементът на бъдещето, но за съжаление няма работеща технология, която да го произвежда в достатъчни количества, за да навлезе масово в живота. Поне за сега НЯМА!Съмнявам се новината да е истина. Или може би ще сложат малко графен в нещо и ще шумят, че са първите ползвали го в колите си. Да, ама тези неща се ползват първо при военните, космонафтиката и чак тогава за цивилни нужди. Няма как да се прескочат първите 2, което показва, че си правят само реклама.
  • #1
    9 rate up comment 4 rate down comment
    Чичо Дядко ( преди 5 години )
    0 коментара? Май всички специалисти тук четат усилено за графена, та да могат да си аргументират критиката?