IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes представи новата B-Class

Моделът е получил специални седалки, нов дизел и 8-степенен автоматик

Mercedes представи новата B-Class

Германският производител Mercedes-Benz използва автосалона в Париж, за да представи третото поколение на B-Class. Автомобилът излиза на пазара с 5 двигателя, като 3 от тях са дизелови. Стартът на продажбите е през декември, а първите бройки ще бъдат доставени на клиентите през февруари 2019 г.

Mercedes представи новата B-Class

Дизайнът на минивана е доста по-дързък от досега, което придава динамичен външен вид на модела. Линията на покрива е по-ниска, а джантите са по-големи – от 16 до 19 цола (второто поколение се предлагаше само с 15-цолови). Коефициентът на челно съпротивление е един от най-добрите в класа – 0,24 (при старата B-Class беше 0,25).

Мястото на шофьора е разположено с 9 см по-високо, отколкото при A-Class, но предпазният колан е закрепен по-ниско и така се увеличава усещането за простор. Диапазонът за регулиране на седалките е по-голям, а като цяло широчината на салона е с 33 мм повече.

Новата B-Class е получила сдвоен дисплей на мултимедийната система – същия като при A-Class. В базовото оборудване влизат два екрана с диаметър 7 инча, като те могат да бъдат заменени заедно или поотделно с 10,25-инчови дисплеи. Десният е сензорен, но при движение е по-удобно да се използва черният тъчпад с матова повърхност.

Изображенията на повечето функции може да се настройват с помощта на сензорни клавиши, разположени на волана. Срещу допълнително заплащане се предлага и проекционен дисплей на предното слъкло, който като размери е идентичен с този на A-Class – 24х8 см.

Обемът на багажника е запазен, като при някои модификации дори е по-малък. Минималният му обем е 455 литра (488 при сегашната генерация) при преместени плътно напред задни седалки. Ако в този случай облегалките бъдат изправени, а седалката изместена плътно напред, в багажника може да се поберат 705 литра (досега обемът в това положение беше 666 литра). При прибрани в пода задни места обемът е 1540 литра.

Mercedes представи новата B-Class

Новата B-Class е поучил мултимедийна система MBUX, която може да се самообучава и да запомня предпочитанията на водача. Тя отговаря на обръщение „Hey, Mercedes”, като разбира въпроси и команди в сводобна форма. Системата може да търси места за почивка или за хранене, като се обновява онлайн. Тя открива свободни места за паркиране и предупреждава собственика, ако се опитат да откраднат или вдигнат автомобила.

Миниванът разполага и със система за полуавтоматично придвижване – същата като при S-Class. Радарите и камери прозволяват на автомобила да се движи самостоятелно в лентата си и да се престроява, като може да поддържа скоростта на колоната, да спира напълно и след това да подновява движение.

При B-Class дебютира нов 2,0-литров дизелов двигател OM 654, който отговаря на стандарта Euro 6d, влизащ в сила през 2020 г. Мощността на мотора е 150 и 190 к.с., като по-мощната версия харчи едва 4,5 л/100 км. Този агрегат работи в комбинация с 8-степенна автоматична скоростна кутия.

По-малкият дизел е 1,5-литров, като развива 116 к.с. и за него е достъпна 7-степенна автоматична трансмисия. Тя се предлага и за бензиновия двигател с обем 1,33 литра, развиващ 136 и 163 к.с. На по-късен етап ще се появят и версии със задвижване на четирите колела 4Matic.

Mercedes представи новата B-Class

При всички варианти предното окачване е McPherson, докато задното зависи от двигателя. При по-слабите версии е торсионно, а при по-мощните – четириточково. Ще се предлага комфортен вариант, както и спортен – с адаптивни амортисьори, чиито режим ще се настройства чрез менюто Drive Select.

Снимки: Mercedes-Benz

Още снимки - в галерията горе.

Тагове: mercedes-benz b-class
0 от 500
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    abc ( преди 5 години )
    Шаран-а си е чист Форд Галакси
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Стоян ( преди 5 години )
    Да бяха понаписали повече. Отдавна чакам този нов модел. Преди това си беше дълга А кл. с типичния под - сандвич с всичките му неудобства. Нищо не пишат в тази насока - дали са изоставили тази концепция. Това което се вижда е тотално разочарование - може да се каже че "преписаха" серия 2 - Гр.Т на БМВ, бих го направил по-добре, това все пак е ван. От 12 г. карам Шаран, който все пак сие фолксв. Исках нещо подобно от по-висок клас - БМВ или Мерц. , но и двете марки ме разочароваха...
  • #3
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    "По-малкият дизел е 1,5-литров, като развива 116 к.с." Нека позная. DCI на Рено.
  • #2
    13 rate up comment 2 rate down comment
    Радев ( преди 5 години )
    не знам за вас, но тия новите табла на Мерцедес, които ги слагат в последните две години хич, ама хич не ме кефят...
  • #1
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Wane ( преди 5 години )
    "второто поколение се предлагаше само с 15-цолови"Как пък ги измисляте тия глупости и как не се усещате, че са глупости като ги пишете? Има си от 15" до 18".И това с низкоразположените колани също някой го е превел и недоразбрал, защото също е тъпизъм.А иначе колата е разположена в умиращ клас, та не е особено интересна.