IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Пада малкият данък за колите с N1

Облагането им ще става по мощност и година на производство

Пада малкият данък за колите с N1

Нови промени в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) предвиждат от догодина да отпадне по-ниският данък, който се плаща за автомобили версия N1.

Пада малкият данък за колите с N1

Сега автомобилите N1 се облагат с от 10 до 30 лева на всеки започнат тон товароносимост, като по закон горната граница на теглото им е 3,5 тона. Отделно от това собствениците на коли с N1 имат право на данъчен кредит, който Министерството на финансите полага сериозни усилия в последните години да ограничи.

Ако предлаганите от МФ промени се приемат, то автомобилите с N1 ще бъдат облагани като леки коли, т.е данъкът им ще зависи от мощността и годината им на производство.

Един от мотивите за премахване на ниския данък на тези коли е да се избегнат случаите, в които собственици на луксозни джипове регистрират колите си по N1 и плащат в пъти по-нисък данък в сравнение с реалния размер на налога.

Според данни на МВР от април тази година у нас са регистрирани 308 260 товарни автомобили от категорията N1.

0 от 500