IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

WRC шампионатът започва в Монако.

Днес официално ще бъде даден стартът на Rallye Automobile Monte-Carlo 2008.

WRC шампионатът започва в Монако.

В неделя, FIA откри сезона на Световния рали шампионат в Монако. Официалната церемония се състоя в централата на Automobile Club de Monaco. Клубът е организатор и официален домакин на първия кръг на WRC. Първият етап от състезанието стартира късно днес в близост до Валанс.

Рали Монте Карло е най-старото рали в шампионата. Със своето 76то издание през тази година, то определено е едно от най-известните събития в календара. Ралито е изцяло на асфалт, но това което го прави истинско предизвикателство са непредвидимите планински метеорологични условия. Изцяло сухи пътища преминават в мокър асфалт, лед или пък сняг и всичко това в рамките на един етап. За успеха на състезанието от изключителна важност е изборът на гуми от пилота.



Ралито се състои от 19 етапа. Два нощни, които започват в късно вечерта в четвъртък в град Валанс, намиращ се на около 450 км от Монте Карло. В региона се провеждат и дванадесет етапа в петък и събота. В неделя следват четири етапа в Алпите над Монако, един от които е и легендарния Col du Turini. Ралито завършва в неделя вечер със супер-специален етап в центъра на Монако, където се провежда и Гранд При от Формула 1.

Шест производителя и техните отбори ще се борят за престижния трофей. Тази година ще видим за първи път и отбора на Suzuki. На булевард Albert 1er в Монако, по известен на феновете на моторните спортове като мястото, където започва и свършва рали Монте Карло, бяха изложени и някои от автомобилите, които ще се състезават.



Тази година WRC ще включва 15 ралита на пет континента. Състезателите ще се състезават на сняг, лед, чакъл и асфалт при температури от -20°С до +40°С. Новост в календара на шампионата е Рали Йордан, което ще придаде още различни измерения на уникалната надпревара.

Шефът на FIA, Макс Мозли заяви, че очаква с нетърпение първото състезание. „Нови млади таланти ще се състезават рамо до рамо с най-опитните рали пилоти. В шампионата има нов производител и нова дестинация. Това ще придаде още повече разнообразие на този спортен спектакъл“.



Изпълнителният директор на WRC Саймън Лонг обяви, че от ръководството на шампионата са подготвили нова телевизионна програма, както и някои допълнителнителни материали, които ще вдигнат завесата на WRC за още повече фенове в цял свят.

Ето и официалният календар на WRC, сезон 2008:

25-27 януари – Монте Карло;
8-10 февруари Швеция;
28 февруари-2 март – Мексико;
27-30 март – Аржентина;
24-27 април – Йордан;
16-18 май – Италия (Сардиния);
29 май-1 юни – Гърция (Акрополис);
13-15 Юни – Турция;
31 юли-3 август – Финландия;
15-17 август – Германия;
28-31 август – Нова Зеландия;
2-5 октомври – Испания;
10-12 октомври – Франция (Корсика);
24-26 октомври – Япония;
28-30 ноември – Великобритания (Уелс).
0 от 500