IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Rimac тества безпилотни коли (ВИДЕО)

Очаква се и електрическият хиперавтомобил C_Two да получи такава система

Rimac тества безпилотни коли (ВИДЕО)

Хърватската компания Rimac Automobili започна да тества собствена система за автономен контрол и публикува видео, което показва един от експерименталните си безпилотни автомобили. Колата, напрамена на базата на минивана Renault Grand Scenic, е част от "флота" безпилотници, всеки от който се използва за определени задачи.

Rimac тества безпилотни коли (ВИДЕО)

Тестовите автомобили са оборудвани с компютърна платформа, базирана на изкуствен интелект. Инженерите на Rimac проверяват работата на алгоритмите на автопилота, събират данни за по-нататъшна оптимизация на системата и настройват функцията на "виртуален инструктор", който ще стане част от бордовата електроника на електрическия хиперавтомобил C_Two.

Показаният на видеото безпилотен автомобил е оборудван с 8 камери, 6 радара, 12 ултразвукови сензора, инерционен измервателен блок и високопрецизен GPS приемник. В рамките на един час автопилотът събира шест терабайта данни: те се използват за разработване на модели за възприемане на обекти, планиране на маршрути и мониторинг състоянието на водача.

Системата за автономно управление на Rimac се разработва и за  C_Two, чиято мощност е 1914 коня. Планира се електрическият автомобил, оборудван с четири електромотора, да бъде оборудвана с автопилот, функция за поддържане лентата на движение, следене на "мъртвата" зона, система за предотвратяване на удар и адаптивен круиз контрол.



Снимки и видео: Rimac

Тагове: rimac
0 от 500
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Демха Вечрем ( преди 5 години )
    Фолям праз! На Ахмед Мерчев алиено арканума има много повече: 21 камери, лидар, 8 радара, GPS-модул и IMU-сензор.И е далеч по-мощна и бърза от смотания римак.