IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Създал ли е Никола Тесла революционен електромобил?

Според свидетели прототипът от 1931 се задвижвал от нова форма на енергия. Може ли обаче да им се вярва?

Мнозина смятат Никола Тесла за най-великия изобретател в новата история: отчасти заради реалните му постижения, и отчасти - заради безбройните митове и слухове за преследване от конкуренти и големи корпорации, които витаят около името му вече цял век.
  
   
Създал ли е Никола Тесла революционен електромобил?
  
  
Към кое от двете - реални постижения или митове - трябва да отнесем твърденията за революционен автомобил, създаден от Тесла през 1931? Очевидци твърдят, че този автомобил бил с радикално ново задвижване, без изкопаеми горива, и можел дори в онази епоха спокойно да пътува със средна скорост 140 км/ч. Може ли обаче да им се вярва?

Роден в семейство на етнически сърби в хърватското селце Смилян през 1856, Тесла е заслужил мястото си в историята на науката. Той е създател на първия електромотор, работещ с променлив ток вместо с налагания от Едисон прав; неговият т. нар. "трансформатор на Тесла" поставя основите за бъдещите безжични технологии и до днес се ползва в радиотехниката; разработки на Тесла проправят пътя към усъвършенстването на радарната и рентгеновата технологии, и към добре познатите ви дистанционни управления. Съвместно с Джордж Уестингхаус Тесла създава първата електростанция за променлив ток. Неслучайно силата на магнитното поле днес се измерва в "тесли", а най-популярният американски производител на електромобили носи неговото име.
  
  
Създал ли е Никола Тесла революционен електромобил?
Тесла зад волана на електромобил, в самото начало на ХХ век
  
  
Но освен тези доказани постижения има и десетки, които се приписват на Тесла без особени доказателства. Някои от тях се дължат на навика му да провъзгласява задаващите се грандиозни нови открития - понякога за да намери по-лесно финансиране, понякога - просто за да се пошегува с някой твърде досаден репортер. Списанието на музея Smithsonian наскоро подбра такива гръмки твърдения, излезли от устата на самия изобретател. Сред тях са: създаването на двигател, който се задвижва от космическото лъчение; разработването на нова, не-Айнщайновска физика, която ще доведе до нови форми на енергия; разработването на нова техника за фотографиране на... мисли; ново оръжие - лъч на смъртта или лъч на мира - което щяло да направи експлозивите на Нобел отживелица, и така нататък...
    
   
Създал ли е Никола Тесла революционен електромобил?
Според твърденията тъкмо такъв Pierce-Arrow бил превърнат от Тесла в електромобил, задвижван от космическото лъчение
  
  
Историята за електромобила на Тесла е очевидно свързана с твърденията му за черна кутия, която може да улавя космическите лъчи и да захранва двигател с тях. Според някой си Петър Саво, племенник на Тесла, през 1931 чичо му претворил тази идея на практика и го поканил да му помогне с изпитанията. Никола оборудвал автомобил Pierce-Arrow с новата технология, включително черната кутия за улавяне на "етерична енергия" с 12 вакуумни тръби, свързани към дълга антена.

Колата била тествана в продължение на 8 дни, при скорости до 140 км/ч. Тесла твърдял, че устройството му може да я захранва с енергия вечно, без нужда от презареждане, и че ще остава достатъчно електричество да захранва едно голямо домакинство. После обаче изобретението било потулено, вероятно с активната намеса на петролните гиганти и автомобилните производители.
     

Създал ли е Никола Тесла революционен електромобил?
Никола Тесла към края на живота си. Великият изобретател умира сам в хотелската си стая в Ню Йорк през 1943, на 86-годишна възраст
  
  
Донякъде в потвърждение на това, още през 1898 Тесла завежда патент за "метод и апарат за задвижване на лодки или автомобили". Няма съмнение, че големият изобретател е мислел по въпроса за енергия от космическите лъчи. Но наистина ли е стигнал дотам да я овладее на практика?

За жалост отговорът е по-скоро "не". Никога не са откривани документални или материални свидетелства за такъв експеримент. Самият Петър Саво е измислено лице - Тесла никога не е имал такъв роднина (истинското име на племенника му е Сава Косанович, тъкмо той урежда притежанията на учения да се върнат в Белград през 50-те години, където днес по-голямата част са изложени в музея Тесла). Неговият действителен праплеменник Уилям Тербо настоява, че историята с електрическия автомобил е фалшификация - също като онова "наскоро открито" забравено интервю на Тесла от 1898, в което той обсъжда в детайли Теорията на относителността на Айнщайн... публикувана за пръв път през 1905.


0 от 500
  • #7
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Стар мошеник ( преди 3 години )
    От къде измислихте този Петър Саво ?И аз мога да пиша че на автора на статията сестра му е глоква, а той да ходи да доказва че нямал сестра...Кой плати за да пишете тези лъжи ?
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Дедо ( преди 3 години )
    Алчните банкери искат да изтрият името на Никола Тесла изобщо от паметта на хората. Но понеже не им се удава напълно, се опитват да го оплюят или изкарат мошеник и шарлатанин. Никола Тесла ни е създал генераторите за променлив ток и многофазните линии, които са в основата на енергоснабдяването. Къде щяхме да сме сега без електричество ? Познавам добре творчеството на Никола Тесла и за мен няма по-голям електричар от него за цялата човешка история.
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    ДА НТ Е СЪЗ ДАЛ РЕВОЛЮЦИОНЕН ЕЛЕКТРОАВТОМОБИЛ.ТОЙ Е ИЗПОЛЗВАЛ СХЕМИТЕ ПО КОИТО Е ИЗГРАЖДАЛ СВОИТЕ ЗНАМИНИТИ КУЛИ. НЕ Е ПАТЕНТОВАЛПРИНЦИПА ЗАЩОТО ВСИЧКИ ЕЛЕКТРОННИ ЕЛЕМЕНТИ КОИТО Е ВЛАГАЛ ТАМ ВЕЧЕ СА БИЛИ ПОТЕНТОВАНИ.
  • #4
    18 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Чел съм биографията на Тесла и сблъсъка му с Едисон, себственика на най-голямата и на практика единствена корпорация за елекро-технологии тогава. Ако Тесла не е напуснал Едисон, до ден днешен щяхме да захранваме електроуредите си с постоянен ток и да се чудим защо не може да си позволим, да платим сметките. Напълно възможно е да са погребали някоя революционна технология на Тесла, защото не е била удобна на поредния Едисон.
  • #3
    23 rate up comment 1 rate down comment
    ТМ ( преди 5 години )
    До долния: Поинтересувай се защо Едисон и Уестингхаус са влезли в противоречие с Тесла, защото е искал да предостави на американците кули да си черпят ток, докато онези са прокарвали жици из цяла Америка и са викали Ха! Че така как ще им сложим електромери, бе? Яяя у лево, изобретателчетооо! Къв го раздаваш ти? Тва са милиарди бе!Поинтересувай се защо USA служби нахлуват в лабораторията му и какво изземват от там. Да не се окаже, че сред документите има и такива за автомобила..
  • #2
    4 rate up comment 22 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ами безплатно електричество има като си сложиш соларни панели на покрива. Ако очакваш електричеството да доиде в контакта ти без да дадеш 1 ст. значи си много наивен.
  • #1
    34 rate up comment 2 rate down comment
    ... ( преди 5 години )
    Този човек сигурно е създал много неща ,които да са в полза на обществото,но на много хора не е удобно да научим какво точно е направил.Създал е безплатно електричество ,как някой друг не успя да го направи след него?