IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Как се минава през торнадо с кола? (ВИДЕО)

Инцидентът в Германия напомня, че такива вихрушки се появяват и у нас, не само в Америка

Как се минава през торнадо с кола? (ВИДЕО)

Ако на пътя ви се изпречи торнадо, как ще постъпите? Минавате право през него, е отговорът на този живеещ в Германия грък. Куриозната случка е от 16 май, когато мощно торнадо изненада жителите на Долен Рейн.
Стихията изненада два автомобила на пътя, но шофьорите запазиха самообладание и продължиха, спирайки постепенно. Според експерта по ураганите Антон Сиймон, цитирани от National Geographic, това е било правилното решение в случая, защото въпреки зловещия му вид торнадото вече е било в затихваща фаза, със скорост на вятъра не повече от 120 км/ч.

Торнадото е феномен, по-характерен за Съединените щати, където са три четвърти от регистрираните случаи. То обаче съвсем не е невъзможно в Европа, а дори и в България. Миналата пролет сходна вихрушка мина през няколко селца в Родопите, между Велинград и Сърница, и отнесе няколко огради.

Как се минава през торнадо с кола? (ВИДЕО)

Ако обаче торнадото е в пълната си сила, ще е фатална грешка да се премине през него с автомобил. Сиймон съветва да хванете първата възможна отбивка под прав ъгъл от пътя му, или ако това не е възможно, да напуснете колата и да се опитате да легнете в някоя по-ниска точка на релефа. Може да звучи неестествено, но така шансовете ви са по-високи. По-силните вихрушки могат не само да преобърнат автомобил, но дори да го вдигнат във въздуха и да го запратят на десетки и стотици метри.

През миналата година в Европа са отчетени около 300 случая на торнадо, срещу 1400 в САЩ. За последните 65 години на Стария континент тези природни бедствия са отнели 316 човешки живота.
 

Тагове: bmw
0 от 500
 • #4
  2 rate up comment 1 rate down comment
  Анонимен ( преди 1 година )
  Тоз пък ха ха не било истинско торнадо ха ха. Ами какво е тогава? Торнадото си и ма степени, това просто е пот по-ниска степен а както са писали вече е било затихващо. Все едно на вълна 3 бала да кажем че не е истинска вълна а илюзия примерно а вълна от 9 бала е истинска вълна.
 • #3
  8 rate up comment 0 rate down comment
  Анонимен ( преди 1 година )
  Това е някакво мини немнско торнадо. В Германия истинско торнадо НЯМА. Там са такива мини, които пак правят щети, но не колкото истинското. При истинско торнадо летящите засмукани камъни и предмети ще натрошат стъклата на колата ще ранят или убият хората вътре и колата ще започне да лети засмукана от мощните въздушни циклони в торнадото. Абе щом цели камиони вдига и ги разнася като лай-нян вестник из полето смятайте за каква сила говорим.
 • #2
  10 rate up comment 0 rate down comment
  Ime ( преди 1 година )
  "...как ще постъпите? Минавате право през него, е отговорът..." Ъмм... в никой момент човека не мина през него...беше си спрял културно (то е няма и много накъде да бягаш...) и чакаше торнадото да мине през него надявайки се да не пострада..Пак се изхръвляте като неподготвени първолаци мама му стара...
 • #1
  2 rate up comment 0 rate down comment
  младен ( преди 1 година )
  "...това не е възможно, да напуснете колата и да се опитате да легнете в някоя по-ниска точка на релефа. Може да звучи неестествено, но така шансовете ви са по-високи." Абе може и така да е ама...незнам дали ще се осмеля да излеза от колата ако пред мене е торнадото.