IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как се минава през торнадо с кола? (ВИДЕО)

Инцидентът в Германия напомня, че такива вихрушки се появяват и у нас, не само в Америка

Как се минава през торнадо с кола? (ВИДЕО)

Ако на пътя ви се изпречи торнадо, как ще постъпите? Минавате право през него, е отговорът на този живеещ в Германия грък. Куриозната случка е от 16 май, когато мощно торнадо изненада жителите на Долен Рейн.




Стихията изненада два автомобила на пътя, но шофьорите запазиха самообладание и продължиха, спирайки постепенно. Според експерта по ураганите Антон Сиймон, цитирани от National Geographic, това е било правилното решение в случая, защото въпреки зловещия му вид торнадото вече е било в затихваща фаза, със скорост на вятъра не повече от 120 км/ч.

Торнадото е феномен, по-характерен за Съединените щати, където са три четвърти от регистрираните случаи. То обаче съвсем не е невъзможно в Европа, а дори и в България. Миналата пролет сходна вихрушка мина през няколко селца в Родопите, между Велинград и Сърница, и отнесе няколко огради.

Как се минава през торнадо с кола? (ВИДЕО)

Ако обаче торнадото е в пълната си сила, ще е фатална грешка да се премине през него с автомобил. Сиймон съветва да хванете първата възможна отбивка под прав ъгъл от пътя му, или ако това не е възможно, да напуснете колата и да се опитате да легнете в някоя по-ниска точка на релефа. Може да звучи неестествено, но така шансовете ви са по-високи. По-силните вихрушки могат не само да преобърнат автомобил, но дори да го вдигнат във въздуха и да го запратят на десетки и стотици метри.

През миналата година в Европа са отчетени около 300 случая на торнадо, срещу 1400 в САЩ. За последните 65 години на Стария континент тези природни бедствия са отнели 316 човешки живота.
 

Тагове: bmw
0 от 500
  • #3
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Това е някакво мини немнско торнадо. В Германия истинско торнадо НЯМА. Там са такива мини, които пак правят щети, но не колкото истинското. При истинско торнадо летящите засмукани камъни и предмети ще натрошат стъклата на колата ще ранят или убият хората вътре и колата ще започне да лети засмукана от мощните въздушни циклони в торнадото. Абе щом цели камиони вдига и ги разнася като лай-нян вестник из полето смятайте за каква сила говорим.
  • #2
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Ime ( преди 5 години )
    "...как ще постъпите? Минавате право през него, е отговорът..."Ъмм... в никой момент човека не мина през него...беше си спрял културно (то е няма и много накъде да бягаш...) и чакаше торнадото да мине през него надявайки се да не пострада..Пак се изхръвляте като неподготвени първолаци мама му стара...
  • #1
    2 rate up comment 0 rate down comment
    младен ( преди 5 години )
    "...това не е възможно, да напуснете колата и да се опитате да легнете в някоя по-ниска точка на релефа. Може да звучи неестествено, но така шансовете ви са по-високи."Абе може и така да е ама...незнам дали ще се осмеля да излеза от колата ако пред мене е торнадото.