fallback

Бъдещият автопилот на BMW мина на червено

Технологията на Mobileye се объркала заради смущения от тв-камерите

Въпреки огромния напредък автономното управление си остава област с много неизвестности, доказа опитът на Mobileye да демонстрира пред журналисти своята технология за автопилот от пето ниво в Йерусалим. Изпитанията вървяха съвсем гладко, докато към края им един от автомобилите не пресече уверено кръстовище на червен светофар.

До момента тестовете на автопилота в Йерусалим вървяха без никакви инцидентиИзраелската компания, която бе откупена от Intel за 15 млрд. долара и е главен партньор на BMW в тази област, демонстрира цяла флотилия от самоуправляващи се автомобили. Любопитното при прототипите на Mobileye е, че те успяват да се ориентират добре в градска среда, без да използват скъпи лазери или лидари. В BMW разчитат да използват тази система в бъдещите си автопилоти, но вероятно в съчетание с няколко други. Системата на Mobileye не се нуждае от скъпи лазери и лидариИли поне се ориентират добре през повечето време, защото към края на теста една от изпитателните коли мина на червено. За щастие не се стигна до злополука. Не стана ясно и защо човекът, който седеше зад волана за допълнителна сигурност, не се намеси. Причина за грешката е електромагнитно смущение, обясни по-късно главният изпълнителен директор на Mobileye Амнон Шашуа. "Безжичните предаватели в камерите на телевизионните екипи са създали електромагнитно смущение, което е прекъснало сигнала от транспондера върху светофара", уточни Шашуа пред Bloomberg. Камерата на самата кола е разпознала червения светофар, но компютърът е игнорирал тази информация, разчитайки на по-надеждния сигнал от транспондера. Амнон Шашуа (вдясно) с шефа на Intel Брайън Кржанич и с изпълнителния директор на BMW Харалд КрюгерШашуа твърди, че проблемът вече е решен. "Това беше наистина уникална ситуация, изобщо не бяхме предвидили нещо подобно", обяснява шефът. Компанията вече е добавила защита от електромагнитни смущения.  

Тагове: intel
fallback
  • #8
    Анонимен ( преди 5 години )
    Поне БМВ не убиват хората по пътя, за разлика от Тесла и Юбер.
  • #7
    Анонимен ( преди 5 години )
    Минал е на червено понеже от бялото му излизат киселини.
  • #6
    Анонимен ( преди 5 години )
    "Това беше наистина уникална ситуация, изобщо не бяхме предвидили нещо подобно"Охх..ако знаеш още колко десетки или стотици други неща не сте предвидили....."..., обяснява шефът. Компанията вече е добавила защита от електромагнитни смущения."Тия добавки ми се струва че ще струват бая човешки живота!!!
  • #5
    Az ( преди 5 години )
    Ами те и с шофьор пак минават на червено.. хаха
  • #4
    пена ( преди 5 години )
    Това е специален модел автопилот, направен да кара като повечето шофьори на БМВ :-Д
  • #3
    ,, ( преди 5 години )
  • #2
    Анонимен ( преди 5 години )
    Начи по светофарите има транспондери които си казват в кой цвят са!Ами ако няма какво прави?
  • #1
    Анонимен ( преди 5 години )
    баварски хулиган
fallback
Последни