IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

5 технологии, които ще променят автомобилите

Някои от тях още се разработват, но до внедряването им остава малко време

5 технологии, които ще променят автомобилите

Прогресът не тъпче на едно място. С това твърдение не може да се спори. И дори най-невероятното бъдеще изглежда вече зад ъгъла. Трудно е да се повярва, но в последно време в автомобилния свят бяха създадени няколко технологии, които ни карат да сме убедени, че съвсем скоро колите ще се променят напълно.

"Прозрачен" преден капак


5 технологии, които ще променя автомобилите

За първи път тази концептуална технология беше показана в прототипа Land Rover Discovery Vision. Предполага се, че такъв капак може да помогне на много водачи да разберат какво се случва под предните колела. Особено полезна тази технология може да бъде по време на офроуд, тъй като е в състояние да предпази колата от удар в камъните. Този "прозрачен" капак работи благодарение на система от камери и сензори, както и с проектор. Устройството сканира и анализира терена под колелата и след това проектира изображението върху предното стъкло. Сега тази технология е твърде скъпа и сложна, но в следващите 2-3 години ситуацията може да се промени.

Система за контрол на здравето

5 технологии, които ще променя автомобилите

В момента Ford активно работи върху система за интелектуален контрол върху здравето на шофьора и пътниците. Тя ще функционира благодарение на впечатляващия арсенал от датчици и сензори, монтирани в салона, например във волана и предпазните колани. Такава система ще избегне необичайни ситуации и ще следи степента на умора и общото състояние на водача. Когато се комбинира с система за автопилот, подобна иновация може да предотврати огромен брой произшествия и смъртни случаи по пътя. В перспектива, колата дори ще може да докара шофьор, получил инфаркт например, в болница.

Сензорни холограми

5 технологии, които ще променя автомобилите

Може да изглежда, че холограмите са напълно безсмислени технологии. Всъщност, съвсем не е така. Това е естествено и по-нататъшно развитие на системата за управление с глас и жестове, която вече се интегрира в нарастващ брой модели. Тази технология намалява броя на грешките, извършени от водача, опростява и ускорява работата с автомобилните системи, което винаги е важно и полезно на пътя. В крайна сметка холограмите могат да направят пътуването по-безопасно.

Енергийни панели на каросерията

5 технологии, които ще променя автомобилите

Основният недостатък на абсолютното мнозинство на съвременните електрически автомобили са техните батерии, които най-често са литиево-йонни. Те се зареждат дълго време и са твърде тежки и обемисти. В следващите 10 години Volvo се надява да промени това чрез предлагане на енергийни панели на каросерията. Те се очаква да бъдат много по-добри от всички батерии, които се използват в момента.

Автопилот

5 технологии, които ще променя автомобилите

Въпреки факта, че днес тази технология е доста далеч от съвършенството, тя се превърна в реалност и се развива динамично. За първи път от 50-те години на ХХ век хората отново започнаха да говорят за използването на автомобили, които могат да пътуват без никаква помощ от човека. Бъдещето идва.

0 от 500
  • #3
    26 rate up comment 3 rate down comment
    дядо и ряпа ( преди 5 години )
    на баба ми магарето като ме вози:1 - пълен автопилот от лозето до вкъщи без никаква намеса....2 - напълно екологично3 - изпълнява гласови команди 4 - предния капак е напълно прозрачен5 - няма само argumented reality но със добри виртуални очила ще го докара....
  • #2
    25 rate up comment 1 rate down comment
    .. ( преди 5 години )
    Системата за контрол на здравето ме кефи максимално. Ще пита: Добре ли си , добре ли спа, не ми изглеждаш добре :) я вземи трамвая :)
  • #1
    11 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Прозрачен преден капак :D :D Тва е за некви дето хич не могат да карат (като повечето шофери дето карат SUV автомобили)