IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Путин встъпи в длъжност с новата руска лимузина

Хибридната машина беше завършена в срок и вече вози президента

Путин встъпи в длъжност с новата руска лимузина

Новият стар руски президент Владимир Путин встъпи официално в длъжност, като по време на церемонията се състоя и премиерата на новата лимузина, която е част от проекта „Кортеж”. По тази начин бяха разсеяни съмненията, че автомобилът няма да бъде готов за инагурацията на държавния глава.

Путин встъпи в длъжност с новата руска лимузина

Новата лимузина заменя досегашния Mercedes Pullman, който возеше президента. Автомобилът е построен на нова модулна платформа, която ще бъде използвана и за колите, обслужващи охраната и други спомагателни служби на държавния глава. Това са седан и миниван. Предвиждаше се и направата на кросоувър, но в крайна сметка той отпада от проекта.

От всички коли само лимузината е бронирана, докато останалите машини не са. Тяхното серийно производство стартира през 2019 г., като на пазара те ще се появят под специално създадената за тях марка Aurus.

Путин встъпи в длъжност с новата руска лимузина

Задвижването на президенстския автомобил е хибридно, като е разработено съвместно с компанията Porsche Engineering. Всъщност са направени цяло семейство модулни агрегати, като най-големият е с V12 с 4 турбини (по една на всеки три цилиндъра), система за директно впръскване на гориото и система за измения на газоразпределението.

При обем от 6,6 литра двигателят развива 650 к.с. и 1320 Нм въртящ момент. Този мотор обаче все още се разработва, така че под капака на лимузината на Путин е поставен 4,4-литров V8 с мощност 600 к.с. и 880 Нм. Заедно с него работи и електрически двигател, благодарение на който се намалява разхода на гориво и за кратък момент се увеличава мощността.

Путин встъпи в длъжност с новата руска лимузина

Силовият агрегат работи с 9-степенна автоматична скоростна кутия, разработена изцяло от руската компанията KATE. Конструктивно тя напомня до голяма степен на използваната за някои модели на Mercedes-Benz трансмисия. Разликата е, че няма хидротрансформатор, а е с „мокър” съединител, управляван от електроника.

Задвижването е към четирите колела, като основната част се предава на предния пост, а останалата – на задния. Това става с помощта на електронно управляема многодискова муфа.

Путин встъпи в длъжност с новата руска лимузина

Лимузината се прави в Москва, а до момента са произведени общо 16 автомобила от проекта „Кортеж”, които са предадени на службата за охрана на президента. Очаква се общият брой на сглобените коли да достигне 70, след което производството ще бъде пренасочено към завода на руската фирма Sollers. Там годишното производство ще достигно около 300 бройки.

Автомобилите ще бъдат пуснати в масово производство под марката Aurus (от латински - "Златна Русия"), като цените ще стартират от 6 млн. рубли. (близо 80 000 евро). Машините ще се изнасят в Китай и Обединените Арабски Емирства.

Снимки: Autonews

0 от 500
  • #21
    0 rate up comment 1 rate down comment
    ДрБр ( преди 5 години )
    И теб са те откраднали от Карлуково!
  • #20
    6 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Двигател Порше, дизайн Ролс Ройс, скорости копирани от Мерцедес, електроника Бош.Руска му работа!
  • #19
    6 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ясно, краднали са от Ролс и Мерцедес
  • #18
    6 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ами аз съм извън София и не познавам, някой с 600лв заплата.Дори да е толкова по документи на ръка взима още най-малко толкова.Иначе не може руснаците да имат 245лв минимална заплата и да са с по-висок стандарт от нас.
  • #17
    7 rate up comment 9 rate down comment
    Лъв ( преди 5 години )
    Русия освен да разсмива света, друго не може.Иначе браво на Бош и Порше за автомобила, но много окраден дизайн от РР (вероятно е дело на руски дизайнери).
  • #16
    10 rate up comment 8 rate down comment
    Ммм ( преди 5 години )
    Вие последните двама "анонимковци" сигурни ли сте в това което пишете, защото първо руснаците са с по-висок жизнен стандарт от нас и за това сме на последното място в Европа и "кой работи за 600 -700лв.? има та работят за по-малко и от 500лв., София не е България. Личи си, че живеете в свой свят и извън София не е България - тъпаналри.
  • #15
    3 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Много *** народ е българския, много...Нищо чудно, че го крадат и унижават, а той работи като вол за 600-700 лева на месец...Че е много проС съм съгласен, ама кой работи вече за 600лв?Аз такива хора не познавам.
  • #14
    4 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Колко са смешни ***. Най-бедните в ЕвропаНай-бедни в ЕС, не в Европа.Има съществена разлика!Русия също е в Европа, но руснаците са много по-бедни от нас.
  • #13
    12 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Много *** народ е българския, много...Нищо чудно, че го крадат и унижават, а той работи като вол за 600-700 лева на месец...
  • #12
    2 rate up comment 4 rate down comment
    младен ( преди 5 години )
    В друга статия на комедията относно рег. номера на лимузината се казва че номера е бутафорентъй като лимузината ще се използва само между стените на кремъл. Малко ми е чудно да е така ама ако наистина е така да я бяха направили електричка.