IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Китай стартира голяма реформа на автомобилната индустрия

Властите отмениха основното ограничение за чуждите производитeли

Китай стартира голяма реформа на автомобилната индустрия

Управляващите Китай обявиха за отмяната на правилото за „50 процента”, което  ограничаваше производството на автомобили от чужди компании на територията на страната. То важи също така за плавателни съдове и самолети, съобщава Automotive News.

Китай стартира голяма реформа на автомобилната индустрия

Ограничението беше въведено още през 1994 г., като според него чуждестранните производители са длъжни да създадат съвместно предприятие с местна фирма, за да имат право да правят и продават автомобили в Китай. При това дялът на чуждите фирми не може да бъде повече от 50%.

Сега това правило отпада, като първи от него – още през тази година, ще се възползват производителите на електромобили. През 2020 г. ще бъде премахнато ограничението за търговския транспорт, а през 2022 г. за всички останали превозни средства.

Една от първите компании, които ще се възползват от промяната, е Tesla. Американският производител на електромобили иска да направи завод в Китай, който да захранва местния пазар. В същото време отпадането на ограниченията ще окаже сериозен натиск върху местните компании, които ще трябва да оцелеят при по-жестока конкуренция.

Очаква се обаче много от компаниите да продължат да работят по същия начин, като и досега, тоест съвместните предприятия да се запазят. Това беше потвърдено и от представител на General Morors, който обяви, че концернът му няма да прекрати отношения с местния си партньор SAIC Motor Corp.

На свой ред от Nissan заявиха, че засега продължават да работят по същия начин, като ще следят конкурентите си и едва тогава може да предприемат някакви действия. От Honda също бяха категорични, че успешен бизнес в Китай се прави само при наличие на силни връзки с местните фирми и затова промени, поне в близко бъдеще, не се предвиждат.

Снимка: Motor