IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

7 автомобилни шедьовъра от ХХ век

В класацията преобладават британски и италиански модели

7 автомобилни шедьовъра от ХХ век

По света има стотици красиви и интересни автомобили. Въпреки че всеки човек си има свой вкус и красотата е нещо субективно, някои от тях обаче доста се открояват сред останалите поради своя дизайн и интериор. Такива автомобили са общоприети лидери, многократни победители в различни конкурси и просто радват окото на всеки човек.

1. Lotus Elite

7 елитни красавци на ХХ век

Разкошният британски автомобил Lotus Elite е създаден през 1962 г. и редовно попада в класациите на най-красивите коли на на ХХ век.  Дори печели прочутото състезание "24-те часа на Льо Ман". Моделът се отличава с уникална каросерия от стъклопласт и има независимо окачване на четирите колела.

2. Lotus Elan

7 елитни красавци на ХХ век

През 1972 г. се появява моделът Lotus Elan, която се превръща в първият автомобил на тази компания, пригоден за движение по пътищата. Направен е по революционна за онова време схема, която днес се използва широко - стоманено шаси с каросерия от фибростъкло. Автомобилът се отличава с висок комфорт и отлично управление.

3. Lamborghini Miura

7 елитни красавци на ХХ век

Красивият модел на Lamborghini, произведен през 1968 г. По онова време този автомобил е позициониран като тази кола, която трябва да "разтърси надутите британци". Автомобилът е доста нисък - едва 1 метър.

4. Jaguar E-Type

7 елитни красавци на ХХ век

Легендарният Jaguar E-Type от 1971 г. на удължено шаси, може да бъде роудстър, двуместно или четиримество купе. За съжаление, тогавашната криза силно повлиява на британсската компания и възможността й да произвежда този модел, както и да развива модела в бъдеще.

5. Ferrari 250 GT SWB

7 елитни красавци на ХХ век

Всеки модел Ferrari е експлозивен коктейл от красота и агресия. Въпреки това, Ferrari 250 GT SWB е абсолютният шампион в тази категория. Спортната кола е създадена през 1963 г. Въпреки значителната си възраст той изглежда невероятно добре и днес.

6. Cord 810 и 812

7 елитни красавци на ХХ век

Още една автомобилна легенда. Cord 810 е показан за първи път в Ню Йорк през 1935 г. Колата веднага си намира купувачи. Моделът 812 излиза малко по-късно, цената му е доста по-висока и се харесва предимно от колекционерите. И двете коли са много добри и сходни.

7. Ferrari 275GTB

7 елитни красавци на ХХ век

И накрая, не може да забравим тази безценна рядкост, която се появява през 1967 г. Моделът се озовава в ръцете на късметлия "само" за 1,6 милиона долара. Автомобилът е забележителен поради факта, че формата на каросерията му по-късно е копирана за много от следващите модели на италианската компания.
 

0 от 500