IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

И PSA иска европейски производител на батерии

Индустрията иска алтернатива на азиатските компании

И PSA иска европейски производител на батерии

Френският автомобилен гигант PSA се обяви в подкрепа на идеята, че Европа трябва да разполага със собствен голям производител на батерии за електромобили и хибриди. Това беше обявено вчера от шефа на компанията Карлос Таварес пред френски депутати.

И PSA иска европейски производител на батерии

„Нашият стратегически интерес е да не допуснем концентрацията на това производство в Азия”, обясни Таварес (на снимката вдясно).

Европейската комисия се опитва да създаде съюз между автомобилни и химически компании, които заедно да създадат голям производител на батерии, базиран на територията на Стария континент, който да инвестира в европейската икономика. Някои европейски автомобилни производители правят и батерии, но на практика в Европа няма голямо производство на батерии.

В момента този сектор от индустрията се доминира от азиатски компании: китайската CATL и корейските LG Chem и Samsung. Скоро към тях ще се присъедини и Tesla със своята Гигафабрика и следващите я производствени мощности.

Европейската инвестиционна банка вече одобри финансиране в размер на 52,5 милиона евро за шведската компания Northvolt, който планира да построи завод за батерии в северната европейска страна.

През януари големият шеф на Renault Карлос Гон обяви (на снимката вляво), че компанията може да купува батерии от европейски доставчик, стига да съществува такъв. Сега Renault купува батериите за електрическите си модели от LG Chem, но Гон изрично уточни, че корейците нямат ексклузивност при доставките си за компанията.

Тагове: renault psa
0 от 500
  • #6
    3 rate up comment 0 rate down comment
    На снимката горе ( преди 6 години )
    ей такива изтребиха истинските коли!фани единиа па цапни с него другия!
  • #5
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Русия ( преди 6 години )
    По-вероятно някой комунист от Китай да построи фабрика в ЕС отколкото да купувате от европейска фирма-азиатците са с декади напред.Докато тука влагаха пари в нафтата там влагаха в тока.На Мъска фабриката е на Панасоник.
  • #4
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ех, тези болни фенове. Текущото състояние на технологиите за батерии нямат нищо общо с хибридите.
  • #3
    11 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Нали си имат Valeo, те пък си купиха Varta. Отатък баба Меркел си има BOSCH. Защо LG, NEC и Panasonic им разказват играта. Ами много просто в Азия отдавна си имат хибриди, а за тях тях трябват батерии. Тука немците и французите ни облъчваха с пропаганда колко са им прекрасни дизелите, и изостанахме с години на зад.
  • #2
    6 rate up comment 2 rate down comment
    пена ( преди 6 години )
    Всички искат но на никой не му се дават пари. Европейски комунизъм....
  • #1
    16 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    ЕС има много хубави страни, но подтискането на иновациите не е една от тях. Вече имаше неуспешни опити с правила и финансиране в Европа да се стимулира производството на светодиоди и соларни панели. Въпреки рестрикциите, китайските се оказаха по-евтини...Никой производител няма да купува по-скъпи батерии, само защото са произведени в Европа. Да не говорим, че азиатските производители са години напред с R&D.