IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Тайните на вашия автомобил, за които може и да не подозирате

Скритите в конструкцията механизми спестяват много неудобства

Тайните на вашия автомобил, за които може и да не подозирате

Световната автомобилостроене се опитва да угоди на клиентите си даже и в най-дрените детайли, но за това не се сещат всички. Практиката показва, че приятни и полезни функции в автомобила си откриват не само начинаещите водачи, но и такива, които са прекарали години зад волана. Ето някои от тайните, които може да крие вашия автомобил и за които дори може да не предполагате.

Тайните на вашия автомобил, за които може и да не подозирате

Блокировка на вратите от деца

Някои хора не знаят, че могат да блокират задните врати на колата си, така че те да не се отварят отвътре.  Това е полезно за собствениците на автомобили, при които подобна функция липсва на дистанционното. В края на задните врати е разположено специално лостче, които блокира вратата само отвътре. В някои модели дори е предвидено гнездо, където се поставя ключа и той се завърта на 90 градуса. Така возещите се отзад деца няма как да отворят колата. При по-новите модели има бутон на вратата на шофьор, който също заключва задните врати.

Стрелка на индикатора на резервоара


Доста шофьори срещат проблем при влизането в бензиностанция, когато трябва да разберат от коя страна на автомобила им се намира отворът на резервоара. При някои коли тя е отляво, а при други – отдясно. На индикатора за гориво на таблото има малка стрелка, която показва това. Тя е много полезна за хората, често сменящи автомобила, който използват.

Секретен ключ


Тайните на вашия автомобил, за които може и да не подозирате

Не всички са наясно с тайните, които крие дистанционното за управление на централното заключване. Повечето производителя поставят вътре ключ, с който автомобила може да бъде отворен, ако по някаква причина дистанционното откаже. Ключът също така се използва и когато автомобилът трябва да бъде теглен от друго превозно средство.

Дистанционно управление на стъклата


Не е изключено при задържане на бутона за отваряне на автомобила да откриете, че всички прозорци са се отворили. За да ги затворите, трябва да задържите няколко секунди бутона за заключване. Функцията за дистанционно управление на стъклата е незаменима в летните жеги, тъй като ще ви позволи да проветрите салона, преди да влезете. За съжаление, не всеки модел е оборудван с тази функция.

Слънцезащитна козирка

Възможно е някои шофьори да не знаят, че козирката, предпазваща шофьора от слънцето, може да се мести и настрани. По този начин водачът се предпазва от светлината, ако тя идва отстрани. Полезна функция, най-вече при пътуване през летните месеци, когато слънцето е по-силно и съответно температурите са по-високи.

Закрепване на капачката на резервоара


Някои шофьори изпитват затруднения при наливане на гориво, тъй като не знаят къде да поставят капачката на резервоара. Ако тя не е прикрепена към гърловината, човек трябва да я държи в ръка или да я поставя върху покрива на колата. Съответно, има риск да бъде забравена. Точно до отвора обаче място, на което капачката може да бъде закрепена и след пълненето на резервоара съответно да бъде върната на нейното място.

0 от 500
  • #7
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 1 година )
    ако не знаеш тия елементарни неща е по-добре да слезеш от колата
  • #6
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    ...и оригиналното Рено Алпин е консерва. При ПТП няма да могат да те остържат отвътре, в А3 поне имаш шанс, благодарение на "тежестта" на системите за безопасност и всичката съпътстваща електроника. Класиката си пише едни и същи глупости...124ка и да ми го подаряват не го ща, дори нов. Тези неща за които пишат са полезни, но вече всички са по над 10г, не виждам кое от тях е в по-новите колиПреди 6-7г случайно се бях подпрял на дист в джоба. Намерих си вечерта колата пълна с листа :):)
  • #5
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    По AMS най-много се изкефих на обиколката на оригиналното Рено Алпин. Беше по-бързо от АУДИ S3 с 350 коня и куатро.Алпин-а тежи по-малко от половината на Аудито!!!
  • #4
    8 rate up comment 2 rate down comment
    класичето ( преди 6 години )
    оня ден по Ауто мотор унд спорт TV имаше тест най-бърза обиколка на Мерцедес 190, 2.5 ЕВО2 от ДТМ сериите през 1992година.Ами "постижението" на тази лека, хипер-супер спортна, ЗА ВРЕМЕТО СИ, кола беше колкото на хечбека КИА Сийд GT от 2017г.Та толкоз относно класическите глупости ...
  • #3
    19 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    днес съм свидетел на великите географски открития ако повдигнете кората на багажника ще откриете резервна гума ключ за джанти и крик ако отворите предния капак ще откриете двигател ако отворите вратите ще откриете волан с пед,Али лост за скорости ако отворите жабката ще откриете че свети лампичка но вътре я няма шушана
  • #2
    11 rate up comment 4 rate down comment
    KLASIKA ( преди 6 години )
    Сега ще си проличи кой е облъчен вампир от рекламите!В днешните няма радост за каране!Наблъскани са с всичко непотребно което чрез реклама е престъпна измама ,но добитъка е толкова "улисан",че грухти от кеф!Ератата на вампирите:-"Заразно зло-финалът".....От ненужни неща колите погрозняват,оскъпяват се,стават тежки и безформенни,нешо писука,нещо свети,нещо вилрира и накрая изпадаш в "матричен" стрес което е целта за да "луднеш",да се зарибиш-наркотично и да изчезнеш безлично като робот-купувач
  • #1
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Стрелка на индикатора на резервоараНямаше да е лошо да напишете - на някои автомобили има такава стрелка. На някои - не!