IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Lancia Stratos се възражда с абсурдно висока цена

MAT ще прави по 25 коли на година, донор е Ferrari F430 Scuderia

Lancia Stratos се възражда с абсурдно висока цена

Италианската компания Manifattura Automobili Torino (MAT) ще стартира серийното производство на възродения модел на Lancia – Stratos, като пазарната версия на автомобила беше представена днес на салона в Женева. MAT планира годишно производство от 25 коли, а предишните проекти на компанията от Торино са повече от впечатляващи: състезателната Glickenhaus SC003C и Ferrrari P4/5 Competizione III.

Lancia Stratos се възражда с абсурдно висока цена

Донор за създаването на всеки един екземпляр от новата Stratos ще е Ferrari F430 Scuderia, което сериозно вдига цената на всеки един екземпляр от възродената легенда – 500 000 евро плюс цената на донора.

Естествено, това беше ясно още при представянето на концепта през 2010 година, като разликите между него и серийната версия са незабележими с просто око. А и така MAT запазва традицията Stratos да е пряко свързан с продукцията на Ferrari.

От F430 Scuderia идват шасито и 4,3-литровия V8 мотор, като в този вариант мощността му е 540 конски сили.

Lancia Stratos се възражда с абсурдно висока цена

А забавянето на проекта с няколко години се дължи на един скромен италиански скандал от 2011 година, когато Ferrari отказа на Pininfarina да поеме производството на новата Stratos. Тогава от Pininfarina обясниха, че не са получили изричното разрешение на Ferrari за съживяването на Stratos, въпреки че тогавашния шеф на Скудерията Лука ди Монтедземоло лично тества прототипа на пистата „Фиорано” в Маранело и не спести похвалите си за новия автомобил.

Тагове: lancia stratos mat
0 от 500
  • #3
    3 rate up comment 0 rate down comment
    //// ( преди 6 години )
    Ми 2010 тоя двигател още не беше в Алфа и нямаше как да го вземат. Дизайна според мен и сега си е актуален. Дано имат успех с продажбите.
  • #2
    4 rate up comment 2 rate down comment
    JDM_Mercedes ( преди 6 години )
    Добре де, защо не му преработиха дизайна малко, за да е ала 2018 не 2010. И Ферари като не искат да им дадат мотори, че да не било по-бързо от тяхните модели (сакън), да бяха сложили примерно мотор Шевроле или пък АМГ, както правят Пагани. Да знам, че оригиналния Стратос е с 6-так на Ферари. Ама в случая Ферари освен да правят спънки с проекта, друго не правят ! Или пък да бяха взели 2.9 литровия на Алфа, дето пак си е Ферари, ама ужким не е.
  • #1
    14 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Тези пък съвсем изтрещяха.