IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електромобилите са решение на политиците (ВИДЕО)

Мирослав Димитров, бивш дизайнер на Ferrari, Jaguar и Bentley, пред "КОЛЕЛА"

Електромобилите са решение на политиците (ВИДЕО)

Електрическите автомобили са тенденция, налагана от геополитически фактори, но светът още не е готов тя да да стане масова, казва Мирослав Димитров, един от най-успелите българи в автомобилната индустрия, в специално интервю за "КОЛЕЛА" по Bulgaria ON AIR. Бившият дизайнер на Ferrari, Volkswagen, Lotus, Aston Martin, Jaguar и Bentley бе специален консултант на "КОЛЕЛА" и Automedia.bg на последния автосалон във Франкфурт.



"ЗА ДА БЪДАТ УСПЕШНИ електромобилите, трябва добра екосистема - батерии, пласмент, инфраструктура. Автомобилните производители още не са толкова отчаяни, за да създадат всичко това", обяснява Димитров. "Технологията си има предимства, но и недостатъци. Батерията е нещо много тежко - един обемист пакет, който трябва да се внедри някъде в автомобила. За производството й се изразходват много ресурси, за които не се говори много, но това е факт. Аз живея в Лондон и смятам електромобила за нещо хубаво заради липсата на емисии. Но извън градовете, където инфраструктурата за тях не е толкова развита, е трудно да оправдаеш притежаването на електрическа кола".

Електромобилите са решение на политиците
Новият Jaguar E-Pace е един от автомобилите, по чийто дизайн Димитров има съществен принос

ГОЛЕМИТЕ АВТОИЗЛОЖЕНИЯ вече са пълни с прототипи на колите на бъдещето - без волани, с въртящи се кресла вместо седалки, с екрани вместо предни прозорци и дори с дисплеи, обрамчващи вратите. Но твърде малко от всичко това има шанса да стигне до реално производство, обяснява Димитров. "Нашата работа като дизайнери е да гледаме в бъдещето... Но в този стремеж често копираме едни от други и, колкото и смешно да ви звучи, от Холивуд", признава Миро. Това обяснява защо всички прототипи на колите на бъдещето са толкова еднотипни - и също защо те никога няма да се случат. "Като човек, който е работил и по интериори, и по екстериори, мога да кажа, че много от тези неща са неизпълними. Големите екрани никога няма да минат през краштестовете. Вратите с вградени дисплеи не оставят място за предпазната структура или за въздушни възглавници... Минималистичните седалки също не са реални".

ДРУГА ХАРАКТЕРНА ТЕНДЕНЦИЯ напоследък е дизайнът на различни модели от една и съща марка да става все по-еднакъв - по принципа на матрьошката. Според Димитров това е съвсем обяснимо: автомобилната индустрия става все по-професионална и все по-зависима от имиджа на бранда. "За компаниите е много важно хората да разпознават продукта им като определена марка - както за Apple е важно всичките им продукти да се разпознават като техни, независимо дали става дума за iPhone, iPad или нещо друго... Това според мен е грешна стъпка, защото колите не могат да изглеждат еднакво: те са с различни пропорции и с различно предназначение. Може би посланието трябва да е едно и също, дизайнерският език, но не и да използваш едни и същи елементи навсякъде. Така не се получава".

Електромобилите са решение на политиците

РОДОМ ОТ ЯМБОЛ и завършил художествено училище в Казанлък, Миро от дете мечтае за автомобилен дизайн. Дипломата от Университета в Ковънтри му отваря вратите за професията, първо във Ford, после през Ferrari (негов е интериорът на прословутото F12), Lotus, Aston Martin Lagonda, Volkswagen, Jaguar (със съществен негов принос по модели като текущия XF и новия Е-Pace) и за последно в Bentley, преди да се посвети на свои собствени проекти.
 

Тагове: jaguar e-pace ferrari f12
0 от 500
  • #8
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Отново Дедо ( преди 6 години )
    А хубавото за нас е, че ще можеме да си къркаме на воля! Просто няма да се налага никой от компанията да кара кола! :D А който оповръща возилото, ще си плати сметката за чистенето...
  • #7
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Пак Дедо ( преди 6 години )
    А даже вътре ще свири любимото ти радио, защото услугата ще знае какво харесваш. Тогава колите сами ще си отиват да се зареждат, когато им се изтощят батериите. Тогава в градовете ще има чист въздух и мноооого място за по-хубави и полезни неща от паркирани хиляди таралясници. Кога е Тогава още никой не знае. Молете се поне да е за нашите деца, да са ни живи и здрави до тогава! :)
  • #6
    0 rate up comment 3 rate down comment
    Дедо ( преди 6 години )
    Смисъл от електрически коли, и то само в градски условия, ще има тогава, когато започнат да се движат сами. Тогава няма да има катастрофи и нужда от краш тестове. Тогава превоза в рамките на града ще е услуга (като таксито, ама без шофьор). Тогава стъклата им ще се превърнат в екрани, които ще прожектират реклами, като част от услугата (фирмите ще рекламират и спонсорират услугата), а ако не искаш да гледаш, ще се возиш по-скъпо. Тогава ще можеш да си поръчваш каквато кола ти е нужна, а даже вът
  • #5
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Пенчоооо, ще си останеш само с интереса да си купиш.Пари за цигари нямаш, електричка щял да си купува.Смешен.
  • #4
    3 rate up comment 1 rate down comment
    tosho ( преди 6 години )
    Прав е... еректричките още са далеч от масовата кола..а какво значи "(РИДЕО)" ?
  • #3
    8 rate up comment 14 rate down comment
    пена ( преди 6 години )
    Ще се пенят фосилните парцали като тоя!Аз пък не съм политик и въпреки това имам интерес да си купя електричка.
  • #2
    21 rate up comment 2 rate down comment
    :) ( преди 6 години )
    Когато разбереш , че интериорът на любимото ти Ферари е нарисуван от българин... :)) Направи ми деня това чувство на гордост! :)
  • #1
    23 rate up comment 3 rate down comment
    ElPatron ( преди 6 години )
    Евала на момчето, значи когато човек иска нещо наистина, не е пречка да го постигне, дори когато тръгва от провинциален град в страна, която няма автомобилно производство