IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Огромни глоби за автопроизводителите

При твърде високи емисии вредни газове, изхвърляни от техните автомобили, европейските компании ще трябва да плащат между 4 и 13 милиарда евро годишно.

Огромни глоби за автопроизводителите

През 2012 г. емисиите на въглероден двуокис не трябва да надхвърлят средната стойност от 130 г/км. Като част от цялостната стратегия за достигане на тази цел, Европейската комисия предлага наистина драконовски мерки, които трябва да ударят нарушителите здраво там, където най-много боли - по джоба.



Ставрос Димас и председателят на ЕК Барозу

Комисарът на ЕС по въпросите за опазването на околната среда Ставрос Димас е предложил, според немскоезичното издание „Financial Times Deutschland“, 95 евро глоба за  всеки грам над лимита. Това означава, че автопроизводителите ще плащат за всяка кола, продадена от тях, 95 евро на грам, ако емисията въглероден двуокис на автомобила надхвърля максималната граница от 130 г/км. Това би означавало, че при 140 вместо 130 г/км, европейскара автоиндустрия ще трябва да заплати годишна глоба от 13 милиарда евро.

Комисарят, отговарящ за индустрията, добре познатият ни, Гюнтер Ферхойген пледира от своя страна за по-малка глоба от 25 евро на грам CO2.

За да не докарат по този начин някои по-малки автомобилни компании до банкрут, проектът на ЕК предвижда глобите да бъдат налагани и изплащани поетапно, а не наведнъж. Окончателният вариант на текста на новата европейска директива се очаква да бъде представен в средата на следващата седмица. Тя ще бъде след това подложена на гласуване в европейския парламент, но окончателното й приемане ще зависи от одобрението на страните-членки на ЕС.
0 от 500