IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

10 начина да спечелите повече от продажбата на стари коли

Търговията с автомобили изглежда проста работа, но има тънкости, които ще са ви от полза

10 начина да спечелите повече от продажбата на стари коли

Едва ли има човек, който да не мечтае да открие начин да спечели бързи пари. Ако говорим за законните начини, в повече случаи това е по-трудно, отколкото изглежда, но стотици хиляди хора по света не спират да опитват. Търговията с автомобили втора употреба изглежда сладък бизнес, особено за хората, които превръщат хобито си в професия. Въпреки това обаче, автомобилите са малко по-сложни от прословутите ябълки, с които е започнал бизнеса си Рокфелер, затова при тях трябва да се внимава много и да се избягват подводните камъни. Какво трябва да знаем за търговията с автомобили втора ръка? Представяме ви 10 начина да увеличите печалбата си препродавайки автомобил.

10 начина да спечелите повече от продажбата на стари коли

1. Купувайте евтино, продавайте скъпо

Това е изконен принцип в търговията за увеличаване на печалбата. Всячески трябва да се опитвате да купите колата възможно най-евтино и да я продадете възможно най-скъпо, за да приберете възможно най-голяма разлика. За да сторите това обаче, емоциите ви трябва да останат извън уравнението, защото не може просто да купите кола, която ви харесва и да се надявате да намерите правилния човек, на когото да я продадете впослествие. Пък и възможно най-ниската цена при колите е нещо, от което доста често трябва да се пазим.

Подобно на фондовата борса, пазарът на автомобили втора ръка има своите приливи и отливи. Обикновено, автомобилите (независимо дали са нови или използвани) се продават по-трудно в първото тримесечие на годината, което означава, че именно тогава е периодът, в който може да изпадне добра сделка.

Колите са свързани с всичко останало, което се купува с големи суми пари, така че ако има банкова криза или застой в продажбата на недвижимо имущество, вероятността хората да изгубят временно желание да си купуват и автомобили, е голяма. Когато през 2008 финансовата криза удари света, много хора започнаха да продават автомобилите си на половин цена, само за да не позволят те да бъдат погълнати от банките, на които дължат пари. Именно в такива моменти е хубаво да купувате, но трябва да имате вариант къде след това ще продадете въпросния автомобил.

10 начина да спечелите повече от продажбата на стари коли

2. Търсете онлайн

Времената на дебелите листовки, вестниците с обяви и специализираните списания отдавна отминаха. Вече всичко е в интернет, а там информацията се обновява със секунди. За да откриете правилния автомобил на правилната цена трябва да сте постоянни в търсенето, а и да реагирате бързо, когато офертата изпадне, защото едва ли сте единственият търсещ.

Като начало можете да започнете с големите специализирани сайтове, но не пропускайте и по-слабо известни платформи. Оглеждайте всичко и не се ограничавайте до първите няколко страници. Понякога в безплатните секции могат да се открият диаманти, които да ви донесат много пари. Не разчитайте и единствено на снимките, осигурени от продавача. Понякога зад лошите снимки се крие чудесен автомобил, както и обратното.

Оглеждайте се и в околните страни, защото понякога разликите в цените са големи и си струва допълнителната цена за транспорт.

10 начина да спечелите повече от продажбата на стари коли

3. Доверете се на инстинкта си

Колите имат необикновеното свойство да се издават. Простичкият факт колко гориво има в резервоара по време на огледа, например, може да ви разкрие толкова много за начина, по който сегашния собственик на колата се е грижил за нея. В тази връзка, доверете се на инстинктите си. Ако нещо ви намирисва или продавачът се държи странно, колкото и добра сделка да изглежда колата, оттеглете се от нея. Винаги можете да звъннете отново, ако размислите, но може да си спестите и огромни неприятности.

10 начина да спечелите повече от продажбата на стари коли

4. Проверете два пъти, купете веднъж

Най-желаните автомобили на планетата са заслужили своя статус, защото са бързи и забавни за каране. Именно заради това те най-вероятно са имали нелек живот, изпълнен с агресивна и натоварваща експлоатация, която в някой случаи е довела до повреди. Няколко драскотини и козметични забележки винаги са добър сигнал, че пред вас е паркиран честен автомобил, който обаче все пак трябва да бъде прегледан от механик, който да провери структурния интегритет и различните възли по колата.

Купувайте с главата си и винаги инспектирайте внимателно всяка забележка и се запознайте колко евентуално ще струва отстраняването й. Ако ремонтът ще заличи или надхвърли печалбата ви, оттеглете се. А и винаги гледайте с допълнителна доза недоверие към перфектно изглеждащите автомобили. Особено ако са на достъпна цена.

10 начина да спечелите повече от продажбата на стари коли

5. Стойте настрана от сложни автомобили

Разликата между часовник за 200 евро и такъв за 2000 евро, е в качеството на изработката. Същото е и при калсическите автомобили, което е и основната причина да стоите настрана от по-сложните автомобили на пазара. Колкото повече системи има една стара кола, толкова повече неща за объркване има.

Един повреден превключвател на електрическия люк е достатъчен за бъдещия купувач да се откаже от колата, а понякога такива дреболии са доста скъпи. Още по-сложна е ситуацията с коли като BMW 8-Series, които понякога се продават на много ниски цени и действат изкушаващо на търсещите бърза печалба. Точно от тези коли обаче човек трябва да се пази много, защото специално в случая на баварската машина говорим за V12 двигател с куп електроника и сложни системи. Един изгорял електронен блок е достатъчен, за да ви върне много назад. Стойте надалеч от такива коли, освен ако не сте сигурно, че всичко е наред.

10 начина да спечелите повече от продажбата на стари коли

6. Класическите коли са фантастични

Модерните коли губят много бързо стойността си, което значи, че ако купите използван Volkswagen Golf например, много бързо стойността му ще падне с около 10%, инкасирайки сериозна загуба за вас.

Класическите автомобили са съвсем друга история. Те вече са се обезценили, а в определен момент от живота им стойността започва обратно да се покачва. Тези коли могат да бъдат приети като инвестиция, но тук ключовата дума е “състояние”. Рестврацията на стара кола е изключително скъпо и сложно занимание, така че оглеждайте се за коли, които са добро състояние. С малко внимание и късмет от ваша страна, една модерна класика от първото поколение на Volkswagen Scirocco например, може да ви донесе голяма печалба.

10 начина да спечелите повече от продажбата на стари коли

7. Направи си сам

Може би най-лесният начин да спечелите повече пари от продажбата на автомобил, е да запретнете сами ръкави и да отстраните някои несъвършенства, като по този начин вдигнете цената му. Понякога проблемите в автомобила могат лесно да бъдат поправени без кой знае какви знания и сложни инструменти. Така например, ако маркуча на течността за чистачките е скъсан, за стотинки можете да го смените и сами, а резултатът ще е работещи пръскалки. Противното би отблъснало клиента или поне би му дало повод за пазарлък.

10 начина да спечелите повече от продажбата на стари коли

8. Умножавайте и мислете на едро

Ако самият вие сте механик, то вие печелите от поправянето на чужди коли. Ако наемете служител, на практика увеличавате часовете, в които можете да обслужвате клиенти, което да ви носи допълнителни пари. Същото е и при търговията с автомобили.

Ако сте научили много от успешна продажба на Ford Focus в миналото например, трябва да капитализирате и да увеличите успеха си, като направите същото нещо - търсете Focus.

Свършили сте много работа при продажбата на първата ви кола, научили сте се как да разглобите плафона, за да смените крушката, или пък имате опит в демонтирането на CD плейъра. Защо не си улесните живота и не купите същия автомобил?

9. Провалът е вариант

Това е бизнес като всеки друг, така че провалът неизбежно ще се случи. Не оставяйте една неуспешна сделка да ви сломи, а впрегнете усилия да излезете бързо от ситуацията със следваща успешна препродажба. Никой не обича провалите, но и не бива да позволява да го отказват. Просто преосмислете стратегията си, защото грешката е някъде там. Някои коли просто не се търсят.

10. Говорете с хората и рекламирайте

Клубовете на отделните марки са изключително полезни, тъй като членовете им знаят всичко, което ви интересува за съответния модел. Използвайте такива контакти, за да натрупате информация, която впоследствие ще ви е от изключителна полза. Мислете в бъдеще време и разпитайте тук там, преди да купите даден автомобил. Така ще знаете какво да очаквате от него предварително.

Освен това в тези клубове ще получите контакт до специализирани сервизи и механици, разбиращи от определена марка. Пък и на такива места понякога най-лесно се продава, тъй като хората там търсят само модели на определена марка, а понякога и само един модел. Бъдете приятели с клубовете и ги използвайте във ваша полза.


 

0 от 500
 • #2
  4 rate up comment 1 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  Друг хубав знак за 15-годишна кола са леко пожълтелите фарове и малки драскотини по броните. Също и предното стъкло, оригиналното ли е и ако да, колко е надрано от чистачките.
 • #1
  8 rate up comment 1 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  Още от снимките в обявата могат да се отсеят 90% от колите, които няма смисъл да се гледат въобще. Като търсите например 15-годишна кола, знайте как този модел се е предлагал като нов – с какви джанти, с какъв интериор и цветови комбинации, с какви оптични елементи по екстериора, как трябва да изглежда двигателния отсек. Оттам нататък много лесно се различава "истинска" неразбутана кола в добро състояние, от "направена" и сглобена от битака.