IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Audi започва да вгражда соларни клетки в покрива

Идеята е те да захранват климатика и отоплението на седалките

Audi започва да вгражда соларни клетки в покрива

Audi ще се концентрира в увеличаването на максималния пробег с едно зареждане на бъдещите си електрически автомобили, внедрявайки супер тънки соларни клетки в стъклените панорамни тавани на някои от своите модели. За целта германците вече са подписали договор за сътрудничество с китайската компания Hanergy, която ще помогне за разработката на технологията. Двете компании обещават първият прототип да е готов до края на годината.

Audi започва да вгражда соларни клетки в покрива

Енергията, генерирана от новите соларни клетки ще произвеждат достатъчно електроенергия за периферните системи в автомобила, като климатичната система и отоплението на седалките. В по-дългосрочен план компанията възнамерява да покрие целия покрив на автомобилите си с такива клетки, които ще зареждат директно батерията на хибридната или електрическата задвижваща система.

“Максималният пробег е от ключово значение за нашите клиенти. Заедно с Hanergy планираме да инсталираме соларна технология в електромобилите ни, която ще увеличи техния пробег и освен това е устойчива,” коментира д-р Бернд Мартенс, член на Управителния съвет на Audi.

Audi започва да вгражда соларни клетки в покрива

Audi няма да е първата компания, която ще изследва начини за използването на соларни клетки за подпомагане на работата на автомобила. Така например, през 1992 Mazda 929 използва такива панели в своя панорамен покрив, а токът от тях захранва климатичната система, която охлажда интериора, когато автомобилът е паркиран дълго време на слънце през лятото. В модерните автомобили Nissan вгражда такива клетки в задния спойлер на някои версии на своя електромобил Leaf, които произвеждат ток за периферните устройства. На някои пазари Toyota Prius Prime дори се предлага с цял покрив със соларни панели, които зареждат батерията, захранваща електрическия двигател.

Audi започва да вгражда соларни клетки в покрива

Hanergy работят по слънчеви клетки за автомобилни приложения в последните няколко години и самостоятелно. Така например, през 2014 китайците внедриха своята технология в покрива на състезателния Aston Martin Vantage GTE, където отново се грижеха за прохладата в интериора, което е от особено значение в пистовите състезания, както и в маратонските надпревари за издръжливост. Същите панели през същата година бяха монтирани и в една от зарядните станции на Tesla, разположена в Пекин, Китай.

Audi започва да вгражда соларни клетки в покрива

 

Тагове: hanergy
0 от 500
  • #13
    1 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    астон на снимката има повече площ на спойлера от покрива и ще тежи на място
  • #12
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Като нямате какво смислено да коментирате пишете само пр0стотии!Вижда се нивото ви на разбиране на материята.
  • #11
    11 rate up comment 10 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 6 години )
    Такава е днешната ситуация - германци купуват китайски технологии за да намалят изоставането си от японците от 30 на 20 години. Не че китайските технологии не са копирани от японските, просто китайците а по-бързи в усвояването.
  • #10
    6 rate up comment 9 rate down comment
    до: :) ( преди 6 години )
    Стига да напишат 2 х WC и всеки ще разбере!
  • #9
    8 rate up comment 6 rate down comment
    :) ( преди 6 години )
    Значи на задния капак трябва да се добавят и буквичките SLRPNL
  • #8
    12 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Трябва да измислят и начин да направят коридор от светлина в саждите бълвани от хмАудито. Иначе няма шанс да произвежда ток, просто слънце няма да стига до панелите.
  • #7
    13 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Тея соларчета от саждите ли се захранват или от ФПЧ, които бълват двойните WС?
  • #6
    16 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    ...вграждането на измамен софтуер обаче повече им се отдава от вграждането на китайски панели за китайските им коледни лампички и китайските вентилаторчета по таблото. Ама, като ги фанат много ги боли с тоя софт. Абе я по-добре китайците да им правят соларчета че да светят ламбите на тъмно по шукарската кула аЛуди.
  • #5
    10 rate up comment 16 rate down comment
    кубик007 ( преди 6 години )
    а тойота вгражда люцерна на покрива на автомобила, само косяща се автоматично, ако имате козички може да ги оставите покрай колата те сами ще й се качат отгоре и да напасат.ето това е вече еко.
  • #4
    10 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Зарежда акумулатора който захранва вентилацията на колата когато е паркирана на слънце.