IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Jaguar разкри най-бързия и най-мощен модел в историята си

Седанът XE SV Project 8 развива 600 к.с. и излиза в серия от 300 бройки

Jaguar разкри най-бързия и най-мощен модел в историята си

Компанията Jaguar официално представи най-бързият и най-мощен автомобил в своята история – специална версия на седана XE, която е получила добавка SV Project 8 към името си. Пред публика машината ще се появи за първи път по време на Фестивала на скоростта в Гудууд, Великобритания.

Jaguar разкри най-бързия и най-мощен модел в историята си

Седанът е оборудван с 5,0-литров V8 двигател с компресор, развиващ мощност 600 к.с. и 8-степенна трансмисия Quickshift, която сменя предавките за 200 милисекунди и прехвърля 75% от въртящия момент към задната ос. Тази комбинация позволява ускорение от 0 до 100 км/ч за 3,3 секунди и развиване на максимална скорост от 321 км/ч.

Двигателят, в чиято разработка са участвали експертите от подразделението Jaguar Land Rover Special Vehicle Operations, е съчетан със система за задвижване на четирите колела. Шофьорът има на разположение три режима - Normal, Default и Track, като при последния електрониката сама задейства оптималните настройки на силовия агрегат, трансмисията и кормилното управление за оптимално бърза езда.

Само 25% от конструкцията на Jaguar XE версия SV Project 8 е същата като тази на стандартния модел. За част от каросерията е използван алуминий, а предната и задната броня, както и капакът на двигателния отсек, са направени от карбон. Снижаването на теглото е постигнато благодарение и на уникалните 20-цолови джанти от алуминий и изпускателната система от карбон.

Освен това Jaguar XE SV Project 8 е оборудван с електронноуправляем диференциал с карбоново-керамични спирачни механизми и гуми Michelin Pilot Sport Cup 2. Суперседанът е получил и доработена аеродинамика с преден сплитер, заден дифузьор и масивно антикрило.

В интериора на специалния модел са включени спортен волан, спортни седалки с 4-точкови предпазни колони, скъпа алкантара и елементи от карбон. На мястото на задните седалки е поставен каркас за безопасност.

Цената на автомобила, който ще излезе в ограничена серия от 300 бройки, е 149 995 британски паунда.

Снимки: Jaguar
 

Тагове: jaguar xe sv project 8
0 от 500