IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В General Motors използвали същия измамен софтуер като VW

Дизеловите пикапи на концерна нанесли повече екологични вреди от Дизелгейт, твърдят ищците в ново съдебно дело

В General Motors използвали същия измамен софтуер като VW

Американският гигант General Motors е използвал същите софтуерни устройства за заблуждаване на тестовете за вредни емисии, каквито и Volkswagen, твърди съдебен иск, заведен в четвъртък в Детройт. Искът е колективен от страна на над 705 000 собственици на пикапи, произведени от концерна, съобщава Bloomberg.

В General Motors използвали същия измамен софтуер като VW

Според ищците измамата, извършена от GM, дори надхвърля като екологична вреда прословутия Дизелгейт на VW. Американската компания е обвинена, че е монтирала измамните устройства в своите тежки пикапи Chevrolet Silverado и GMC Sierra. Благодарение на софтуерните "прекъсвачи" моделите успели да преминат екотестовете, макар в реалния живот да изпускали от два до пет пъти повече вредни емисии от максимално позволеното.

"Тези обвинения са безпочвени и ние яростно ще се защитаваме", се казва в разпространеното от GM изявление. "Дизеловите двигатели Duramax на Silverado и Sierra отговарят на всички изисквания за емисиите на агенцията за опазване на околната среда".

Колективният иск е заведен от името на собствениците на над 705 хиляди пикапа, произведени между 2011 и 2016. Те са представлявани от няколко адвокатски фирми, включително Hagens Berman Sobol Shapiro, която игра водеща роля и в исковете срещу Volkswagen. 

GM е шестият голям производител, обвиняем или разследван за измама с емисиите. Досега това се случи на Volkswagen, Fiat-Chrysler, Peugeot-Citroen, Renault и Daimler.

 

0 от 500