fallback

В General Motors използвали същия измамен софтуер като VW

Дизеловите пикапи на концерна нанесли повече екологични вреди от Дизелгейт, твърдят ищците в ново съдебно дело

Американският гигант General Motors е използвал същите софтуерни устройства за заблуждаване на тестовете за вредни емисии, каквито и Volkswagen, твърди съдебен иск, заведен в четвъртък в Детройт. Искът е колективен от страна на над 705 000 собственици на пикапи, произведени от концерна, съобщава Bloomberg. Според ищците измамата, извършена от GM, дори надхвърля като екологична вреда прословутия Дизелгейт на VW. Американската компания е обвинена, че е монтирала измамните устройства в своите тежки пикапи Chevrolet Silverado и GMC Sierra. Благодарение на софтуерните "прекъсвачи" моделите успели да преминат екотестовете, макар в реалния живот да изпускали от два до пет пъти повече вредни емисии от максимално позволеното. "Тези обвинения са безпочвени и ние яростно ще се защитаваме", се казва в разпространеното от GM изявление. "Дизеловите двигатели Duramax на Silverado и Sierra отговарят на всички изисквания за емисиите на агенцията за опазване на околната среда". Колективният иск е заведен от името на собствениците на над 705 хиляди пикапа, произведени между 2011 и 2016. Те са представлявани от няколко адвокатски фирми, включително Hagens Berman Sobol Shapiro, която игра водеща роля и в исковете срещу Volkswagen.  GM е шестият голям производител, обвиняем или разследван за измама с емисиите. Досега това се случи на Volkswagen, Fiat-Chrysler, Peugeot-Citroen, Renault и Daimler.  

fallback
  • #9
    Анонимен ( преди 6 години )
    Прегледай се момче. Години наред власисте в САЩ предупреждават VAG за открити проблеми с дизеловите им модели, но те нищо не правят - там търси 5те години ПРЕДИ Дизелгейт. Много трябва да си ***, за да пишеш такива глупости, като тебе честно! Елементарни неща не вдяваш.
  • #8
    Анонимен ( преди 6 години )
    Смешен оризарник - В саксия ли си отраснал ? неграмотен ли си ? Чети! Кво пише ? "Дизеловите пикапи на концерна нанесли повече екологични вреди от Дизелгейт".
  • #7
    Дошо ( преди 6 години )
    НЯМА ТАКОВА НЕЩО.ТОВА СА ТОТАЛНИ ГЛУПОСТИ!Как точно тези 705000 собственици са открили въпросния софтуер?Какви са им доказателствата?СМЕШНИЦИ правещи мизерии за шепа жълтици.*** и наглеци са това!"Тези обвинения са безпочвени и ние яростно ще се защитаваме", И така трябва !Успех на GM !
  • #6
    Анонимен ( преди 6 години )
    Смешна вагонетко - дали е пикап или автомобил малък и градски нормите са си норми. Надвишаването на нормите 5 пъти не е като надвишаване 40 пъти.Да не говорим, че VW ги чакаха 5 години с предупреждения преди да им теглят балтията.Ама немците винаги лъжат до последно, а после замазват с нови лъжи.Защото моделите с 3.0 двигателя също трябва да бъдат изкупени и изтеглени, а там удрят и порше и ауди и ще фалират тотал. Ама не го направиха нали?
  • #5
    Анонимен ( преди 6 години )
    Нека Тръмпета да слага мита на Германските и останалите производители. Накрая пак с коне ще се разкарват.
  • #4
    Анонимен ( преди 6 години )
    Нали се сещаш, че при пикап с кубатура на тир от 2 до 5 пъти е нещо съвсем друго? А и хората са ти го казали ти пак на много умен се правиш. И те ползвали същия софтуер, и повече замърсвявали. Кое е неясното ? От другата страна пък е интересно как клиентите ще погледнат нещата. Аз ги гледам така алчни американци, съдят за щяло и нещяло, опитаха се да потопят големи играчи в бизнеса, неуспешно. Сега обаче е техния ред. Освен да се продадат на някого, други изход от фалита май няма, според мен
  • #3
    Анонимен ( преди 6 години )
    Еййй тия ако са ползвали софта на VW пак са ги били в тяхната игра - от 2 до 5 пъти повече от позволеното, а VW бълват до 40 пъти повече.хаХАхАХАх
  • #2
    хахаха ( преди 6 години )
    Не е вернопрестанете да лъжете!само VW използват такъв софтуер - другите лъжат с хардуер :)хахаха
  • #1
    Анонимен ( преди 6 години )
    О не , шокиран съм..как е възможно 8-литров дизел да изхвърля повече от допустимото...
fallback
Последни