IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo готви конкурент на Audi Q2

Компактният SUV ще се казва XC20

Volvo готви конкурент на Audi Q2

Компанията Volvo Cars разработва субкомпактен кросоувър с идекс XC20, който ще трябва да се конкурира с Audi Q2. Това съобщи шефът на отдела за изследвания и разработки на шведския производител Хенрик Грин, цитиран от Autocar.

Volvo готви конкурент на Audi Q2

От думите на инженера става ясно, че компанията разполага с всичко необходимо, за да пусне подобен модел на пазара. На първо място това е модулната платформа CMA, разработена съвместно с Geely за моделите от серията 40 – V40 и XC40, както и за автомобилите на новата марка Lynk&Co.

Нейното използване ще позволи създаването на модели с по-малко средства. Те ще разчитат на 3-и и 4-цилиндрови двигатели от семейството Drive-E, които вече се поставят на по-големите автомобили на Volvo. Едновременно с това компанията разработва и нов 1,5-литров турбомотор, който също може да се ползва от всички модели на марката. Неговата най-мощна версия ще развива повече от 150 к.с.

През 2016 г. Volvo е продал 534 000 автомобила по цял свят, като това е с 6,2% повече. Целта на шведите е през 2020 г. да преминат границата от 800 000 бройки и новият компактен кросоувър ще играе основна роля в реализирането на тази цел. Според прогнозите на компанията LMC Automotive, догодина в цял свят ще бъдат продадени повече от 2 млн. компактни SUV. За сравнение, през 2016 г. резултатът в този сегмент е 1,4 млн.

Снимка: Volvo

Тагове: suv audi q2 volvo xc20
0 от 500